Кабинетът прие промените за пенсионната реформа (видео)

  • 20 май 2015 12:45

  • 8972
  • 5
Кабинетът прие промените за пенсионната реформа (видео)
©

Правителството предлага промени в пенсионната система, съобщиха от правителствената информационна служба.

Правителството прие проекта за изменение на Кодекса за социално осигуряване, с които се въвеждат краткосрочни и дългосрочни мерки за финансова стабилност на пенсионната система и подобряване на адекватността на пенсиите. Предлагат се също промени, водещи до нарастване на приходите в осигурителната система, което ще доведе до намаляване на зависимостта на системата от държавния бюджет. В тази връзка е предложението за плавно повишаване размерите на осигурителните вноски.

В законопроекта се предлагат и промени, водещи до оптимизиране на разходите в осигурителната система чрез въвеждане на по-строги и по-справедливи условия за достъп до пенсии. Предвижда се плавно увеличаване и постепенно изравняване на стандартната пенсионна възраст на жените и мъжете, плавно увеличаване на изискуемия осигурителен стаж за пенсиониране за работещите при условията на трета категория труд. Предлагат се промени и по отношение на условията за пенсиониране на работещите при условията на първа и втора категория труд.

Въвежда се възможност за отпускане на пенсия за осигурителен стаж и възраст в намален размер на лица, на които не достигат до 12 месеца възраст, които имат изискуемия осигурителен стаж, като пенсията им се намалява пожизнено с по 0,4 на сто за всеки месец недостигаща възраст.

Предвиждат се и промени, свързани с подобряване на адекватността на пенсиите. От 1 януари 2019 г. индивидуалният коефициент при изчисляване на размера на пенсията ще се определя като средноаритметично на месечните индивидуални коефициенти. От същата година от формулата за определяне размера на пенсията при изчисляване на индивидуалния коефициент по чл. 70, ал. 3 от КСО отпада доходът на лицето, върху който са внесени осигурителни вноски за периода от три години по избор преди 1997 г. От 1 януари 2017 г. започва постепенно увеличаване на тежестта на една година осигурителен стаж при изчисляване размера на пенсиите (както за новоотпуснатите, така и за вече отпуснатите пенсии) с размер, който е минимум размерът на швейцарското правило до достигане на 1,5 на сто.

Със законопроекта се предлагат промени за запазване и усъвършенстване на тристълбовия пенсионен модел, като се доизграждат и разширяват направените от 1 януари 2015 г. промени, които предвиждат възможност за свободен избор на лицата, родени след 31 декември 1959 г. да се осигуряват задължително за допълнителна пенсия в универсален пенсионен фонд или само за пожизнена пенсия в държавното обществено осигуряване (ДОО). Предлага се принципът на свободен избор да се въведе и за ранното пенсиониране на категорийните работници, като се създава възможност те да изберат дали да се осигуряват само във фондовете на ДОО или да се осигуряват и в професионалните пенсионни фондове.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
8972 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар

2015.05.22 | 07:27

5
Ето с тая реформа ни разкатаха фамилията! Сега ще се пенсионираме на кукуво лято - демек на 75 години със 60 години трудов стаж! Идеалния вариант за всички правителства на България!

2015.05.22 | 00:34

4
Ура ще се пенсионирам на 100 години .Напънали се Лаинарите и изсрали едно долямо лаино.

2015.05.20 | 18:01

3
Хаха до 2019 ще ми д у хате оная работа, ама нема да съм тука... Всичко възможно сте направили да унищожите българия
aig60

2015.05.20 | 18:01

2
А бе кога ще се напише точно. Само бля, бля и нищо точно и ясно. 1- ва категори -на толкова години. 2-ра - толкова години. 3- та- толкова години. Универсиални фондове за родени след 01.01.1960 г. толкова. Само е ясно едно на стълбовете на енергото повече Новини.

2015.05.20 | 17:53

1
време беше, браво.

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини