Глас Народен настоява за по-бързо приемане на квотите за излъчване на българска музика

  • 15 май 2015 16:21

  • 3858
  • 1
Глас Народен настоява за по-бързо приемане на квотите за излъчване на българска музика
©

Глас Народен настоява пред комисията по култура и медии към НС за по-бързо приемане на промяна в Закона за радио и телевизия (ЗРТ), чрез която да се установи задължителна квота за излъчване на българска музика в държавните медии.

След като предложението на Глас Народен бе обсъдено в комисията в началото на годината и след проведената среща в Министерството на културата, министър Рашидов пое ангажимента да сформира работна група. Оказа се обаче, че поради многото ангажименти и пътувания, работната група можела да започне работа през септември, а не както беше обещано – веднага след като културния министър се върне от Париж през април.

На проведеното вчера заседание на комисията присъстваха представители на Глас Народен, които изразиха несъгласието си от отлагането на работата по промяна в закона.

“Прав сте, че чисто формално става дума за промяна на едно изречение, но става дума и за чувствителна промяна на кратък текст, чувствителна от гледна точка на нейната интерпретация. От времето, в което разискваме този въпрос, сме в работен режим на срещи с БНР, БНТ и СЕМ и с колегите от Министерство на културата. Водим този разговор в работен план и в парламента, така че излизайки с предложение за решение, ние искаме да имаме голяма база на съгласие.” Това каза председателят на комисията по култура и медии към НС Поли Карастоянова и допълни, че една от сложните стъпки, по които са постигнали съгласие вече, е формулирането на термина “българска музика”. Това било музика изпълнена на български език.

Почетният председател на комисията Стефан ДанаиловСтефан Данаилов Стефан Данаилов е известен български актьор, политик от БСП, министър на културата в определи установяването на задължителна квота за излъчване на българска музика в държавните медии като много сериозна тема, по която трябва да се работи. Както и преди два месеца, културният министър отново увери, че според него трябва да се въведе задължителна квота за българска музика и отново пое ангажимента да инициира сформирането на работна група.

Глас Народен продължава да работи активно и да изисква по-бързото приемане на промените в ЗРТ.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
3858 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2015.05.16 | 00:32

1
И при соца беше така: 60% българска, 30% руска и 10% западна... И щом българска означава "на български език", значи 90% чалга...

Добави коментар

Водещи новини