"Глас Народен" иска минимална квота за излъчване на българска музика в националния ефир

  • 16 декември 2014 14:11

  • 2497
  • 2
"Глас Народен" иска минимална квота за излъчване на българска музика в националния ефир
©

Държавно субсидираните медии, БНТ и БНР да бъдат задължени в Закона за радио и телевизия да запълват 45% от музикалната си програма с репертоар от български автори, композитори и изпълнители, като квотата е разпределена както за популярни изпълнители, така и за нови. Да се излъчва в адекватни часови пояси и да има равнопоставеност на музикалните стилове.

Това предложи Глас Народен в писмо адресирано до председателя на Комисията по култура и медии към НС Поли Карастоянова и до Министъра на културата Вежди РашидовВежди Рашидов Вежди Рашидов е български скулптор, министър на културата в кабинета на Бойко. Писмото е внесено в деловодството на Народното събрание и в Министерството на културата.

В писмото се посочва още, че това музикално структуриране ще даде равни възможности за изява на всички български творци и ще доведе до увеличаване на средствата, които се събират от авторски права и се преразпределят от дружества като “Музикаутор” и “Профон”, в полза на българските творци.

Като пример за това от партията на Светльо ВитковСветльо Витков Светослав Емилов Витков, още известен като Светльо Витков или Светльо от „Хиподил“, e певец, посочват отчета на “Музикатуор” за 2013 г., според който приходите за същата година в размер на 5 011 106,51 лв. са разпределени както следва: 957 224,92 лв. – между българските автори, изпълнители, композитори, аранжори и текстописци, а 4 053 881,59 лв. – за чуждестранни автори.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
2497 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2016.05.18 | 05:08

2
Този малоумник най-после се обади да си заслужи субсидиите от хазната !!
Жосеф Дол -стария пидал

2014.12.18 | 22:33

1
абе ти луд ли си бе? ще ни залеят с чалга от всякъде.не че някой слуша бнр или гледа бнт

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини