Няма да уволняват служители с придобито право за пенсия в сектор "Сигурност"

  • 11 май 2015 16:10

  • 2282
  • 1
Няма да уволняват служители с придобито право за пенсия в сектор "Сигурност"
© Булфото

Служителите в сектор "Сигурност", когато придобият право за пенсия, няма да се уволняват, за да получат пенсия, а ще могат да продължат да работят по преценка на ръководителя си преди да напуснат, заяви вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло КалфинИвайло Калфин Ивайло Георгиев Калфин е роден на 30 май 1964 г. в София. През 1983 година завършва 9-та Френска пред журналисти в Ловеч.

Друга промяна, която се предвижда в сектора, е свързана с възможността годините, които са били на служба, да могат да се използват и от бивши служители при пенсиониране. "Това облекчава хора, които са изкарали дълги години в сектор "Сигурност", които в момента не са служители, но са набрали тези условия, както и тези, които биха искали да работят по-дълго, а това са голямата част", каза още Калфин.

Той добави, че има идея семействата с деца, които работят, да получават отстъпки от данъците. По този начин ще се стимулират хората, които работят и отглеждат децата си. С новия закон за семейно подпомагане за деца се въвежда нов принцип, според който детските надбавки няма да се получават за първо, второ, трето дете.

Принципът ще бъде колко деца има в едно семейство - за съответния брой деца се получават съответните надбавки. По думите на вицепремиера в страната безработните повече от една година са 53 процента. Голяма част от тях са демотивирани, че могат да намерят работа, голяма част са млади хора, които никога не са работили или са хора в предпенсионна възраст.

"По програмата за младежка безработица назначаваме трудови медиатори, които могат да отидат да говорят, да убедят безработните да се регистрират в бюрата по труда, да получат съответна квалификация, образование или да им се потърси работа. За тези в предпенсионна възраст търсим различни форми, с които да подпомогнем работодатели да ги наемат", добави Калфин.

В Ловеч той посети новите Центрове за настаняване от семеен тип за деца и младежи с увреждания в ж. к. "Здравец". Срещна се и с потребителите на Центъра за трудова заетост за хора с увреждания към ЦСРИ. Те разговаряха с него за ниските си доходи, за труднодостъпните сгради за хора с инвалидни колички, както и за невъзможността да си намерят работа. Калфин се срещна и с бизнеса от региона.

Последвайте канала на

2282 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2015.05.12 | 12:01

1
daite pyt na mladite vyn PENSIONERITE...

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини