Румяна Коларова: Бързите промени могат да взривят образователната система

  • 04 май 2015 18:38

  • 1454
  • 0
Румяна Коларова: Бързите промени могат да взривят образователната система
©

Има много висока степен на съгласие между работодатели, синдикати и представители на образователните институции за образователната реформа. Това каза в предаването "Още от деня" по БНТ съветникът на президента Росен Плевнелиев и служебен министър на образованието в правителството на Георги Близнашки Румяна КолароваРумяна Коларова Доц. д-р Румяна Коларова е родена на 10 юни 1956 г. в София. Румяна Коларова е университетски.

Тези промени обаче зависят от бюджета. В стратегическите документи е записано, че парите за образование трябва да растат, но в бюджета за тази година те намаляват, посочи тя.

Работодателите трябва да имат активна роля. Трябва да се направи регионален анализ на потребностите на пазара на труда - за всеки един регион трябва да бъде ясно в какви насоки ще се развива икономиката и да се инвестира в развитието на млади кадри още в училищата. Защото в момента системата за професионално образование не е пред разпад, тя е пред катастрофа, подчерта Коларова.

По думите й трябва да има консенсус за промените в образователната сфера. Бързите промени могат да взривят сектора, който и без това е в критично състояние, категорична е тя.

Тревожна е тенденцията децата да са по-слабо образовани от родителите си. Традицията у нас повелява обратното. Основният проблем на българското образование е, че не гарантира сигурност. Трябва да направим така, че децата да разберат, че чрез образование могат да постигнат нещо в живота, каза още Румяна КолароваРумяна Коларова Доц. д-р Румяна Коларова е родена на 10 юни 1956 г. в София. Румяна Коларова е университетски.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1454 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини