В Сметната палата си раздали бонусите предварително

  • 03 април 2015 07:38

  • 2037
  • 3
В Сметната палата си раздали бонусите предварително
©

Сметната палата е контролен орган на българския парламент и е нормално да имаме подкрепата на партиите в него. Постът ми на председател не е плод на политическа договорка. Това каза новоизбраният председател на Сметната палата Цветан Цветков в сутрешния блок на БТВ.

Цветков е бил заместник-председател на Сметната палата, беше предложен от ГЕРБ и Реформаторския блок и подкрепен с гласовете на ДПС. Цветков предложи на парламента да утвърди за негов заместник Горица Грънчарова, която бе пряк негов опонент за поста.

"С г-жа Горица Грънчарова проведохме разговор и установихме, че вижданията за развитието на контролния орган съвпадат, именно заради това аз предложих тя да стане мой заместник. Тази идея срещна и политическа подкрепа", коментира решението си той.

По времето, когато бях зам.-председател на Сметната палата никога не е имало политически натиск, увери Цветков. На обвиненията за зависимости от страна на бившия председател г-жа Лидия Руменова, че Цветков си е правил "лексикон" с политическите лидери той отговори така: "Това показва, че има доверие към институцията". Той отново подчерта, че в Сметната палата няма партийни зависимости.

Цветков увери още, че няма да бъдат харчени безконтролно и бюджетните средства.

"КТБ е извън обхвата на Сметната палата. Палатата може да провери БНБ доколко е изпълнявала банков надзор. Законът е много ясен и категоричен", заяви още Цветков.

Приоритет на институцията ще бъде проверката как различните регулаторни и надзорни органи в страната изпълняват функциите си. "Ако те не изпълняват ефективно своите функции, ще изпаднем в ситуацията с КТБ."

По думите му Сметната палата може да провери как публичната администрация влага парите си: "При едни одити на общините, министерствата и агенциите може да се провери как те боравят с паричните средства, с които разполагат – как ги съхраняват, къде са ги вложили, дали са ги вложили само в една-единствена банка, което е огромен риск, дали са ги вложили в няколко банки, след това при какви условия са ги вложили в тези банки. Това е една от задачите на Сметната палата – как се управляват публичните финанси, но това е поглед в бъдещето."

Председателят на Сметната палата подкрепи идеята за създаване на специализиран орган, който да проверява политиците за разминаване между декларираното и реалното им имущество: Може би трябва да се промени законодателството и да се даде възможност за проверка на произхода на средствата и имуществото.

Допълнително материално стимулиране в Сметната палата е имало, призна новият председател. Според него тази практика я има от години и се прави, за да се стимулират служителите да си вършат по-добре работата.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
2037 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
всякоя си

2015.04.03 | 22:36

3
човек взима бонуси за свършена работа,а къде е тяхната,търся,търся,търся......дори с ''търсачката'' търся,да не би да съм пропуснала нещо'',ноооо ....не намирам нищо,кажете ми ,бе хора,какво пропускам..........

2015.04.03 | 22:36

2
te tova e-vsizki v zatvoraaaaaaaa

2015.04.03 | 22:36

1
е.баси държавата.Да вземеш нещо преди да си го изкарал.И понеже предните са ГО ПРАВИЛИ ЗНАЧИ И ЗА НАС МОЖЕ.

Добави коментар

Водещи новини