Иван Иванов бе избран за председател на КЕВР (видео)

  • 02 април 2015 13:10

  • 2311
  • 1
Иван Иванов бе избран за председател на КЕВР (видео)
©

Депутатите избраха Иван Иванов за председател на КЕВР. ГЕРБ, ДПС, РБ, ПФ и БДЦ подкрепиха Иванов, като 142 гласуваха „за”, 10 бяха „против”, 5 се въздържаха.

До избора на членове и нов председател на КЕВР се стигна след промени в Закона за енергетиката.

Иван Иванов е най-спортното предложение. Кандидатурата му бе направена от Реформаторския блок. За членове реформаторите предлагат Славчо Смилков, Валентин Петков и Елена Маринова.

Прочети повече на: https://novini.bg/news/275366-%D0%B8%D0%B7%D0%B1%D0%B8%D1%80%D0%B0%D1%82-%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B4%D1%81%D0%B5%D0%B4%D0%B0%D1%82%D0%B5%D0%BB-%D0%B8-%D1%87%D0%BB%D0%B5%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B5-%D0%BD%D0%B0-%D0%BA%D0%B5%D0%B2%D1%80.htmlИван Иванов е най-спортното предложение. Кандидатурата му бе направена от Реформаторския блок. За членове реформаторите предлагат Славчо Смилков, Валентин Петков и Елена Маринова.

Прочети повече на: https://novini.bg/news/275366-%D0%B8%D0%B7%D0%B1%D0%B8%D1%80%D0%B0%D1%82-%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B4%D1%81%D0%B5%D0%B4%D0%B0%D1%82%D0%B5%D0%BB-%D0%B8-%D1%87%D0%BB%D0%B5%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B5-%D0%BD%D0%B0-%D0%BA%D0%B5%D0%B2%D1%80.html

Иван Иванов бе най-спорното предложение. Кандидатурата му бе направена от Реформаторския блок. Вносителите на кандидатурата му посочват, че в областта на енергетиката Иванов е участвал в 16 разработки с научно-изследователски характер. Водил е лекции на български и френски език по редица дисциплини: „Основи на електротехниката”, „Електрически измервания”, „Цифрова и аналогова електроника”, „Електрически измервания”, „Цифрова и аналогова електроника”, „Обща електроника”. Иванов е народен представител в 4 мандата на Народното събрание от 1997 до 2013 година.

Новоизбраният председател Иван Иванов си постави за цел да повиши авторитета, независимостта и компетентността на комисията като подчертава, че винаги е бил корпоративно независим. Според него е необходима промяна в структурите на регулатора, свързани с наскоро създадения Енергиен съюз. Негова лична цел е със съвместни усилия и на комисията и на Министерство на енергетиката да се минимизира и изчисти текущия дефицит на НЕК, да се създаде енергийна борса и ако не могат да се намалят, поне да се задържат цените на електроенергията. По отношение на водния сектор има подготвени наредби с помощта на Световната банка.

"Убеден съм, че българските граждани не са виновни за тази дълбока криза в енергетиката. Това каза председателят на КЕВР, след като бе избиран на поста пред журналисти.

„Моята задача е да повиша независимостта, авторитета и капацитета на КЕВР. Освен това трябва да бъдат решени спешни задачи в българската енергетика, а именно финансовото оздравяване на НЕК и бързи стъпки за либерализиране на пазара и създаване на електроенергийна борса“, каза той.

Иванов увери, че всяко действие на комисията ще се води от обществения интерес и по всякакъв начин ще се постарае да го отстоява независимо дали има хора, които ще искат да защитават корпоративно, лични или политически интереси. „От този момент след, моето избиране, аз изцяло ще спазя закона за независимост на регулатора“, изтъкна председателят на КЕВР.

Иванов смята, че въпросът със строителството на 7-блок АЕЦ „Козлодуй“ има политическо отношение. Той каза, че се надява да няма увеличение на цената на тока. „Мерките, които трябва да бъдат предприети са мерки, които да доведат до реформа в българската електроенергетика“, завърши той.

Народното събрание избра новите членове на Комисията за енергийно и водно регулиране. Това са: Евгения Харитонова, предложена от ГЕРБ, която е работила 23 години в „Техенерго” ЕАД от експерт до началник-управление. В НЕК ЕАД е ръководител на проект „Енергия 1”, финансиран от Световната банка. Член е на ДКЕВР още в първия й мандат от създаването й; Светла Тодорова - досегашният председател на КЕВР, която е предложена от ПП ГЕРБ. Тя има 35 години професионален опит в енергийния сектор.

Единственият одобрен кандидат на БСП е Димитър Кочков, но от партията съобщиха, че най-вероятно ще поискат той да подаде оставка. Кочков е бил консултант и проектант, а от 2002 година заместник-директор на "ВиК-Плевен". Основател и активен член на Българската национална асоциация по качеството на водите, Българската асоциация по водите, Камарата на инженерите по инвестиционно проектиране.

Предложеният от ДПС кандидат за председател на КЕВР Ремзи Осман беше одобрен за неин член. Той е народен представител в седем последователни мандата от 1900 до 2013 година. Член е на Комисията по регионална политика, местно самоуправление и благоустройство в Народното събрание. Активно е участвал в подговката и приемането на нормативните актове в областта на регионалната политика, местното самоуправление, благоустройството и водния сектор.

Двамата от предложените общо петима кандидати от Патриотичния фронт бяха гласувани за членове на КЕВР. Това са Александър Йорданов, заемал е длъжността началник отдел „Вътрешноведомствен контрол” в „Електроразпределение – Столично” ЕАД, началник отдел „Вътрешнофирмен контрол” в „Електроразпределение – Столично” ЕАД, ЧЕЗ Груп и Владко Владимиров, работил като директор „Технико – икономически въпроси” в „Мини Марица Изток” ЕАД, директор „Икономика и финанси”, търговски директор в „Мини Бобов Дол” ЕАД.

От РБ предложиха не само избрания вече за председател на КЕВР – Иван Иванов, но и Валентин Златев, който също влиза в новия състав на енергийния регулатор.

Преди да бъде обявено гласуването и новоизбраните членове на КЕВР, от "БСП лява България" представиха пред медиите състава й.

 

 



 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
2311 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2015.04.02 | 20:00

1
С тоя председател енергетиката ще цъфне и върже.

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини