Избират председател и членове на КЕВР

  • 02 април 2015 09:54

  • 1211
  • 0
Избират председател и членове на КЕВР
©

Депутатите избират председател и членове на Комисията за енергийно и водно регулиране. До избора на членове и нов председател на КЕВР се стигна след промени в Закона за енергетиката.

Членовете трябва да имат минимална образователна степен магистър, 10 години трудов стаж, от които поне седем в енергетиката или във водния сектор, поне един от членовете трябва да има юридическо образование, а друг - икономическо. Бюджетът на КЕВР ще бъде в размер на 30% от средствата, които той събира от лицензионни такси, които са средно на година около 12 млн. лева.

Комисията по енергетика в НС изслуша кандидатите за членове и председател на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) преди два дни. Те са досегашният председател на Комисията за енергийно и водно регулиране Светла Тодорова и членът на комисията Евгения Харитонова - предложения на ГЕРБ за членове на КЕВР.

Иван Иванов е най-спорното предложение. Кандидатурата му бе направена от Реформаторския блок. За членове реформаторите предлагат Славчо Смилков, Валентин Петков и Елена Маринова.

Кандидатите на БСП-Лява България са: за членове в комисията Валентин Терзийски, Димитър Кочков, Еленко Божков, който беше уволнен от ДКЕВР от служебното правителство на Георги Близнашки, Илиян Илиев, Любомир Денчев и Петър Бояджиев.

От ДПС предлагат в КЕВР да влезе Ремзи Осман. Георги Златев и Боян Боев, който беше председател на ДКЕВР по времето на правителството на Пламен Орешарски, а преди това беше и финансов директор на ТЕЦ "Марица Изток 2," са предложени от БДЦ в състава на комисията.

Предложенията на Патриотичния фронт са Владко Владимиров, Александър Йорданов, Петко Михайлов, Милена Миланова, Румяна Кръстева.

Преди гласуването депутатът от "БСП-лява България" Красимир Янков поиска гласуването да бъде излъчено публично, но депутатите не се съгласиха, с мотива, че заседанието се предава онлайн. "Самият факт, че народните представители, решиха това да не стане публично, ясно показва, че бъдещият състав на комисията ще е от политическите квоти, решени преди този дебат".

Той изрази съмнение, че експертизата на кандидатите ще отговаря на изискванията на българските граждани да е независим. Политиците ще носят отговорността от бъдещите решения на "независимия" регулатор, заяви Янков.

Той обеща от БСП да наблюдават действията на предложения кандидат на ПФ - Иван Иванов, който според Янков е предложение на Иван КостовИван Костов През 1967 година завършва средно образование в 18-о СПУ "Кирил и Методий" (СОУ "Уилям Гладстон") -.

Мартин Димитров определи тези думи като омаскаряване, за да не може Иванов да си върши работата.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1211 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини