ДПС сезира Цацаров заради интервюто на Цветан Василев (видео)

  • 02 април 2015 12:51

  • 2874
  • 21
ДПС сезира Цацаров заради интервюто на Цветан Василев (видео)
© Булфото

Обръщаме се към главния прокурор с много настоятелно искане той да предприеме с необходимите действия по компетентност и да потърси отговорност от Цветан Василев за укриване на данни за извършено престъпление. Това заяви на брифинг в парламента лидерът на ДПС Лютви МестанЛютви Местан Лютви Ахмед Местан е роден в село Чорбаджийско. Завършил е българска филология   в.

Местан се запозна с две инициативи, подети от партията. Първата инициатива е свързана с тяхно писмо до Радослав Миленков, председател на Фонда за гарантиране на влоговете в банките, в което припомнят за внесените изменения от тях в Закона за кредитните институции, с които уреждат законово правото на назначения синдик на банка, обявена в несъстоятелност, да може да се обърне към международна институция за разследване. „В последствие нашите предложения бяха приети и станаха част от Закона за банковата несъстоятелност. Оттогава насам мина известно време. С това писмо искаме отговор от Радослав Миленков, предприел ли е съответните действия по привличане на външна или вътрешна институция за финансово разследване. С КТБ е свързан огромен държавен и публичен интерес и занапред ще останем на много твърда позиция за разкриване на цялата истина, независимо какви лица биха били засегнати от истината. Дължим я на българските граждани”, каза Местан. По думите му втората инициатива вече няма характер просто на писмо.

„Приемете, че има характер на сезиране на главния прокурор във връзка с интервюто на мажоритарния собственик на КТБ, в което той заяви, че има едни сейфове, които са под негов контрол, в които той крие тайни, уличаващи лица от българския политически елит. Той твърди, че има информация за тези лица, която би могла да обясни фалита на банката и разграбването на над 4 млрд. от нея”. Местан припомни, че в НПК пише, че всеки, който узнае за извършено престъпление от общ характер, е обществено задължен, незабавно да уведоми органите на досъдебното производство. По този смисъл признанията на мажоритарния собственик, че има данни, укрити в сейф под негов контрол, е признание за нарушение по НПК. „Обръщаме се към главният прокурор с много настоятелно искане той да предприеме с необходимите действия по компетентност и да потърси отговорност от Цветан Василев за укриване на данни за извършено престъпление. Г-н Василев, освен за укриване на данни, следва да носи отговорност и за самите данни, но това е друга тема”, каза още Лютви МестанЛютви Местан Лютви Ахмед Местан е роден в село Чорбаджийско. Завършил е българска филология   в и поясни, че както в случая с КТБ, така и по всяка тема ДПС ще има за основен свой политически приятел истината и респективно за свой враг политическия мит и заклинанията, които се чуват.

Когато се разкрие цялата истина за КТБ, ще си отговорите на въпроса кой съзнателно, наистина добре планирано, продуцира митовете за КТБ и ДПС, за да изгради параван, зад който се крият доста нелицеприятни истини, заяви лидерът на ДПС.

На въпрос дали Цветан Василев трябва да бъде изслушан от парламентарната комисия за КТБ, Местан заяви, че самото допускане, че цяла една държава, цял един законодателен орган може да бъде поставен в положение да говори с лице, на което се търси отговорност за над 4 млрд. лева и може да общуват с него в конферентна връзка, е обидно за българската държава, предаде "Фокус". „Единственото нещо, което може да направи, е незабавно да дойде в страната и да отговаря пред компетентните органи. Всичко друго е много нагла претенция да се поставиш над правния ред, върховенството на закона, защото този рефлекс е в основата на рухването на банката. Смятам, че самата идея е обидна”, подчерта лидерът на ДПС.

„В интервюто на Василев има тежки признания за механизмите, по които са били източени средствата и признание за укриване на данни, които имат пряко отношение към това кой е допуснал огромен финансов ресурс да изтече някъде. Тези данни не могат да бъдат укривани в ничии сейфове, незабавно трябва да бъдат предоставени на досъдебните органи. Българското общество има право да знае всичко, когато става въпрос за толкова мащабна щета”, коментира Местан.

От своя страна Йордан Цонев обясни, че идеята, която са лансирали - да бъде наета фирма с международен опит за проследяване, не е случайна. „След финансовата катастрофа в Ирландия през 2008 година беше наета такава фирма”, обяви той и поясни, че голяма част от парите са били върнати.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
2874 21

Свързани новини

Коментари 21

Добави коментар
депесарски простаци и

2015.04.05 | 17:13

21
турски цигани сега ще пътуват задължително,че стане ли съоъжението и пуснат тока НЯМА излизане.Който остане ще се трепат.

2015.04.05 | 17:10

20
Местане ако вкараш тиквата в затрова ще гласувам за ДПС, майтап си прая ама го вкарай :))

2015.04.05 | 17:10

19
Идиот
ББ

2015.04.05 | 17:10

18
Местане ти ни спаси , благодарим ти за 16-те милиарда и за плоския данък , ако не бяхте вие от ДПС кабинета падаше ,надявам се за в бъдеще нашата коалиция БОСТАН да става все по стабилна и задружна

2015.04.05 | 17:10

17
Къде скрихте на Меди Доганов - хидроинженера философ откраднатите пари??????????????Народът иска да знае, господин Местан ефенди?

2015.04.05 | 17:09

16
ДПС искаха да фалират КТБ заради едни парички по край южен поток който трябва да се връщат

2015.04.03 | 02:04

4
nqma po dolna partiq ot DPS ,TEZI TURCI NQMAT MQSTO V PARLAMENTA

2015.04.05 | 17:09

15
TURSi KATO NiAMA BILGARiA E ZA NiKIDE MAZEN POSERiC
baba Vanga

2015.04.05 | 17:08

7
TE V MİNALOTO TE RAKOVODEHA İ V BADE6TE KE TE RAKOVODET

2015.04.05 | 17:09

14
SAMO DPS 1500000
Те и мравките

2015.04.05 | 17:08

11
Са много ама ги горя с бензинова пърлачка,така че не се кефи,защото утре може да те нема?
Българин

2015.04.05 | 17:09

13
A ко стана с ,,българчето" от ДПС дето окраде милионите ,а ефенди?????????????
има една мъдрост

2015.04.05 | 17:08

12
дпс са Гузен негонен бяга
tapka4ev

2015.04.05 | 17:08

8
DPS ti e na4alnik.Noviat ti VOEVODA.

Добави коментар

Свързани видеа

Свързани галерии

Водещи новини