МО: В България се води хибридна война заради Украйна

  • 26 март 2015 07:11

  • 1744
  • 6
МО: В България се води хибридна война заради Украйна
©

Министерството на отбраната (МО) е притеснено от опитите за манипулиране на общественото мнение чрез дезинформация, пропагандни кампании и медийна манипулация в контекста на войната в Украйна.

В България се води хибридна война, констатира то в доклада за състоянието на въоръжените сили за 2014 г., пише в. Сега. "Незаконното анексиране на Крим от Русия и систематичните дестабилизиращи действия на Москва в източните части на Украйна, включително проникването на хиляди руски военнослужещи на украинска територия, оказваната подкрепа за сепаратистите в Донбас и провеждането на информационни кампании и кибератаки са нагледен пример за същността и проявленията на тази нова форма на водене на война", се казва в доклада. В него се предупреждава, че "за постигане на политически цели могат да се използват икономически и търговски инструменти".

"Кризата в Украйна е пример за нарастващата уязвимост на държавите, когато инструментите на "хибридната война" се използват ефективно за постигане на политически цели. Безпокойство предизвикват опитите за манипулиране на общественото мнение чрез дезинформация, пропагандни кампании, медийна манипулация, използване на социалните мрежи за дезинформация, опити на популистки партийни лидери за манипулиране на групи избиратели и за предизвикване на объркване сред населението и др.", пише още в доклада.

Това е вторият официален документ на МО през последните месеци, в който се обвързва кризата в Украйна с водената у нас пропаганда. Първият - "Визия 2020", беше изготвен от служебния министър Велизар Шаламанов през лятото и предизвика скандал в правителството, тъй като София директно обвини Москва в информационна война. По-късно терминът отпадна, но в употреба бе вкарана "хибридната война".

Новият доклад на военните беше приет вчера от правителството, след като беше разгледан на закрито заседание. Освен хибридната война в него се посочва, че се запазва заплахата от тероризъм, особено след влизането на бежанци в България. За първи път се говори и за заплаха от екстремистки действия от групировки, изповядващи крайнолеви и крайнодесни идеологии. "Потенциален риск от ново терористично нападение на наша територия продължи да съществува след включването на военното крило на "Хизбула" в списъка с терористични организации на ЕС", се казва в документа.

Документът на военните е изключително критичен за парите, които са отделени за отбраната, както и за състоянието на армията. Винаги досега тези доклади са били "захаросани", а истината - скрита зад кухи изрази. В документа за 2014 г. няколко пъти се посочва, че макар и процентно парите за войската да са равни с тези на Португалия, Румъния и Хърватска, реалното изражение е доста по-малко поради ниския БВП. Така България е на едно от последните места по финансиране на армията. За миналата година делът на военния бюджет е бил 1.35% от БВП, което e далеч под исканите от НАТО 2%.

Сметките показват, че на глава от населението се отделят по 60 евро годишно за отбрана, което ни нарежда на предпоследно място. След нас е само Албания. През 2014 г. България е отделила 500 млн. евро за отбрана, а за същото време Гърция е отделила около 5 млрд. евро. Ситуацията става още по-тежка, тъй като в тригодишната бюджетна прогноза е записано, че през 2016 г. ще бъдат отделени 1.19% за отбрана, през 2017 - 1.16%, а през 2017 г. - 1.12% от БВП. Това според анализа води до ерозия на отбранителните способности и невъзможност да се изпълняват ангажиментите към НАТО.

Като пример за липсата на пари се посочват проблемите в пехотата и авиацията. Те не могат да купят акумулатори, гуми и резервни части. Трудности има и при покупката на екипировка за войниците. Въпреки че няколко министри се хвалят, че са сертифицирани пет бойни групи по стандартите на НАТО, в документа се признава, че те използват една и съща бронирана техника. Разчита се, че няма да се наложи те да бъдат използвани по едно и също време.

През 2014 г. е имало 30 авиационни произшествия, от които 2 сериозни. "Приблизително 66% от авиационните инциденти са вследствие отказ на авиационната техника, по-голяма част от която е руско производство (58%), произведена през 80-те години на миналия век, и е на предела на назначения технически ресурс по време", обясняват военните. Въпреки проблемите с изтребителите авиацията е успяла да увеличи полетите с 24%.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1744 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар

2015.03.26 | 19:07

4
ВСИЧКИ, КОИТО В ИНТЕРНЕТ СИСТЕМНО ХВАЛЯТ ПУТИН И ПУТИНСКА РУСИЯ И ХУЛЯТ НАТО, ЕС И САЩ, СЛЕДВА ДА БЪДАТ РАЗГЛЕЖДАНИ И ТРЕТИРАНИ КАТО ТЕРОРИСТИ!
tcTCCTT

2015.06.01 | 18:40

6
E AMERIKANCITE NE BQHA LI TERORISTI ZA VIETNAM,IRAK,AVGANISTAN,PAKISTAN,SOMALIQ,SIRIQ,LIBIQ.A NATO ZA UGOSLAVIQ,SIRIQ I LIBIQ .SICKI SA OCAPANI QKO S LAINA NE SAMO RUSIQ

2015.03.26 | 14:56

1
Кой не скача е червен.

2015.06.01 | 18:40

5
Червени боклуци, нали ви казвах да внимавате какво пишете! Русия е ВРАЖЕСКА държава.
Боко Борисов е уникален педераст!

2015.03.26 | 14:56

3
Вождът и учителят, другарят генерал Боко Тиквата (най-старият комунист) е на власт. Всички предприемачи, интелигенция, учени, млади учени, ИТ специалисти, музиканти, писатели и т.н. емигрират! Вождът и учителят, другарят генерал Боко Тиквата не търпи нищо „по-умно” от него! Ще бъдат закрити малкото останали успешни предприятия! Ще бъде съсипан най-старият Софийския университет! Ще бъде закрита най-старата институция БАН! Ще бъде нарочно орязан бюджета и спрени всички проекти! Интелигенцията ще бъде доведена до пълна мизерия! Много чужденци с бизнес в България се канят да закрият всичко! Ще ви управляват мутри, биячи, крадци и престъпници с основно и средно образование! ГЕРБ ви “управлява”! Това е началото! Отсега нататък това ви чака: смърт, насилие, психясали и самозапалили се хора, убийства на деца, кражби, обири, глад, мизерия, мрак, малоумие ... Скоро Боко Тиквата ще напълни България с араби, негри, индийци и китайци! Представете си каква помиярска държава сме щом като ни управлява идиот, като Боко Тиквата, който не е прочел една книга през живота си! Да не говорим за избирателите му! Тиквата беше обявен в доклада на американския посланик през 2005 за мутра. Това същество когато не беше на власт плюеше България по целия свят за да й спрат еврофондовете, а сега когато е на власт краде милиарди от Европа! Кога ще му бъде повдигнато обвинение за кризата с КТБ!? Докога държавата ще плаща милиони за охрана на този изверг!? Ако бяхме нормална държава този щеше да е на електрическия стол! Когато на власт са наркотрфиканти като Борисов, ефективно осъдени като Цветанов и офшорни перачи на пари като Плевнелиев, все такива \"новини\" ще има. Ало, Ваньо: ставка, разследване и съд за убийството на Чакъра и самоубийството на Мишо Бирата!

2015.03.26 | 14:56

2
Пращайте българите да ги трепят в Украйна а циганите ги дръжте тук!

Добави коментар

Водещи новини