Кристалина Георгиева: Корупцията лишава ЕС от милиарди евро всяка година

  • 24 март 2015 13:35

  • 1023
  • 6
Кристалина Георгиева: Корупцията лишава ЕС от милиарди евро всяка година
©

Въпросът с отнемането на имущество, придобито от престъпна дейност, е пряко свързан с жизнеспособността на ЕС.

Това заяви заместник-председателят на Европейската комисия Кристалина ГеоргиеваКристалина ГеоргиеваКристалина Иванова Георгиева е родена на 13 август 1953 година в София. Средното си образование на среща, свикана от международната неправителствена организация "Прозрачност без граници". Съществуването на организираната престъпност и корупцията засягат основните европейски ценности, посочи Георгиева. Корупцията лишава нашите общества от милиарди евро всяка година, пречи на конкурентоспособността, на икономиката. Най-добрият път за решаването на този въпрос е агресивната политика за изземане на придобитото по престъпен начин имущество, коментира тя. Все още резултатите в тази посока са несъразмерими с проблема. Всеки закон е толкова добър, колкото добре се прилага, отбеляза Георгиева.

Представителят на "Прозрачност без граници" и бивш министър на правосъдието Диана КовачеваДиана Ковачева Диана Ковачева е родена в София през 1975 г. Завършила е право в Софийския университет "Св. Климент посочи необходимостта от европейски стандарти за взаимно признаване на правни актове, свързани с отнемането на имущество. Българският закон за конфискацията е с възможно най-широк обхват. Това е средство за борба с организираната престъпност и разубеждаването й за извършването на нови престъпления. Отнемането на престъпно придобито имущество и връщането му на обществото представлява възтържествуване на справедливостта, коментира Ковачева.

В представения доклад на неправителствената организация в частта, посветена на България, са разгледани случаите с така наречените "Братя Галеви", "Красьо Черния" и "Митьо Очите". На основата на опита от тези случаи в документа са направени изводите, че работата на комисията за отнемане на незаконно придобито имущество страда от действията в началния етап на разследванията. Отчитат се също слабости в управлението и опазването на отнетото имущество. Препоръчва се по-добра координация между комисията и министерството на правосъдието. Друга препоръка е да бъде създаден единен орган за управление на отнетата собственост, който да предоставя необходимата информация на обществото, например чрез обособяването на единен регистър.

Отчита се, че сегашният закон не дава основания за създаване на орган по опазването и управлението на иззетото имущество. Препоръчва се това имущество да бъде върнато в полза на обществото - чрез предоставянето му на обществени организации или чрез вливането му в обществен фонд, информира БТА.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1023 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар
Бял Полуовес

2015.03.24 | 23:34

6
Това е политика с най-висок рейтинг у нас и затова може би най-обичаната след ББ разбира се! Дай боже и на американците и западноевропейците такива колоси в политиката за да могат да ни разберат защо сме толкова щастливи!
Intel® Core™ i5-4670K

2015.03.24 | 23:29

5
Кристалина помага и популяризира страната ни както никой друг! Мога да я сравня само с М. Кунева-мадам ЙЕС !
Да се върне смъртното

2015.03.24 | 21:08

1
Наказание и ЗАБРАНА на дпс и България ще се ВЪЗРОДИ за 1месец.
Shatterer

2015.03.24 | 23:25

4
Не е само ДПС и бостаните с тиквите трябва да се изкоренят!

2015.03.24 | 21:16

3
SAZDAITE NPREKOSNOVENI I NEZAVISIMI INSTITUCII I VSITCHKO SI LYAGA NA MYASTO NO NE ISKATE PRIZNAITE IMA HORA S JELANIE I KOMPETENTNOST DA SE VKLUTCHAT DRUGOTO E ETAP NA KONSTATACII-REZULTATI OTRICATELNI
с

2015.03.24 | 21:16

2
Те по -корумпирани и от нас бе!

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини