Андрей Райчев убеден, че АБВ ще напуснат управлението

  • 18 март 2015 14:56

  • 2052
  • 3
Андрей Райчев убеден, че АБВ ще напуснат управлението
© Булфото

По принцип отношенията към коалиционните правителства в България са много особени. Тънкото е, че ако съберете поотделно всички които симпатизират на някоя от партиите в управлението, броят им ще бъде много по-голям отколкото този на хората, които симпатизират на цялото правителство.

Това каза в интервю за БНР социологът Андрей Райчев по повод отчетения от агенция "Галъп интернешънъл" спад на общественото доверие в институциите. "Оптиката или физиката тук е особена. 1+1+1 не само не прави 3, но не прави даже и 2. Хората не обичат коалиции, защото политическите партии цяло десетилетие ги обучаваха, че коалицията е грозно нещо. Понеже мислят през тази оптика, щом чуят "коалиция" си мислят: "аха, нещо са се разбрали". Еднопартийните управления са много по-корумпирани от коалиционните", заяви социологът и обясни това с взаимното наблюдение между партньорите.

България и Румъния отчасти са справедливо критикувани заради лошата си правосъдна система, но отчасти са и сатанизирани, каза Райчев. Европа има лошо отношение към двете страни още от 1997 – година, когато е взела решение да не ги приеме в ЕС, което се е наложило да ревизира през 1999 г. заради кризата в Косово, изтъкна той. "Оттогава си остана един такъв дъх, че ние сме някак си второ качество и оттук става много лесно да се говори против България и Румъния. Най-различни фактори от време на време се изцепват и се изказват за нас отрицателно. И излиза, че в България има мафия, но не и в Италия, че в България има престъпност, но не в Англия. Извинявайте, но там е 2 пъти повече. Български канцлер, нали – министър-председател, не е хващан с 16 милиона в джоба. Нивата на корупция в България и Европа не са чак толкова различни по същество. Вярно, нашата е демонстративна, защото е на ниските нива. В Германия, примерно, няма катаджия да вземе рушвет, но за министрите какво да ви кажа", допълни Райчев.

В четиристранната коалиция у нас една от партиите е заявила, че подкрепя управлението, но не влиза в него и това прави формулата сложна, коментира Райчев. "АБВ изпитва огромно вътрешно напрежение, което като че ли може да бъде решено и точката на стабилност е напускане. ПФ изобщо „не се е оженил“, само е дал съгласие „донякъде“, каза още той.

Назначението на шеф на Агенцията за българите в чужбина от ПФ е логично, защото те са хората, които най-много се интересуват от това, коментира социологът. Един от смисълите на съществуването на ВМРО е Македонският въпрос, допълни Райчев. "Това въобще не е показателно, нито пък е участие в правителството. Шеф на агенция е нещо като „завеждащ отдел“ в министерство. Тук няма политика. Просто е разумно да се сложи човек, който просто активно да се раздвижи. ПФ не би се и съгласил да влезе в това по силата на факта, че е растяща формация. Той не иска да обира негативите на едно управление. Те виждат перспектива и имат такава. Националистите в България правят около 10% от избирателите. Те са сериозни като казват: „Ние може да си махнем подкрепата“. АБВ просто преживя кризисна ситуация във връзка с дълга. Тази политическа криза ще се изрази в серия мероприятия,финалното от които е Конгреса, на който те просто ще вземат решение да напуснат. 90 на сто съм сигурен. Там няма формула на единството без Първанов. АБВ без Георги ПървановГеорги Първанов Георги Седефчов Първанов е президент на България през периода 2002-2011 г. През 2002 г. встъпва в е като НДСВ без царя", категоричен беше социологът.

Според Райчев, решението на Първанов да оттегли подкрепата си от правителството ще е, за да може АБВ да запази политическа перспектива. Това би поставило правителството на ръба на оцеляването. Механически ГЕРБ няма да бъде застрашен, защото за отстраняването на министър-председателя от поста са необходими 121 гласа. "Ще си остане една двупартийна коалиция с някаква подкрепа, условна. Аз на мястото на ГЕРБ бих смятал много смело, че до есента ДПС няма да събаря правителство, защото за тях е крайно неизгодно да съчетаят местните избори с парламентарните", посочи още Райчев.

Той групира държавите в Европа в 3 групи спрямо отношението им към Русия в момента. В първата – Балтийските републики и Полша – става дума за "истерично състояние" на обществата. Цяла серия държави, включително Унгария, Чехия, Австрия и Италия, просто не одобрява политиката на Москва. "България не влезе в нито едната група и се прикрепи, в лицето на нашия премиер, към позицията на Ангела МеркелАнгела МеркелАнгела Меркел - германски политик, канцлер на ФРГ. Родена на 17 юли 1954 г. в Хамбург. Семейството се. Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г просто следва логиката на Германия. Това е разумно решение. Но в частта си президент и премиер следват САЩ и получаваме леко абсурдната ситуация да има 2 политики. Президентът се държи по различен начин от правителството, без да има право на това", каза Райчев. Според него, Росен ПлевнелиевРосен Плевнелиев Росен Асенов Плевнелиев е президент на Република България и бивш министър на регионалното прави това, защото се надява да бъде преизбран с помощта на САЩ.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
2052 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2015.04.26 | 12:06

3
Този комотурчин, трябва да се забрани в БГ.
naco

2015.04.13 | 20:50

2
Та,КОЙ БЪЛГАРИН не е УБЕДЕН в това г-н Райчев,нещо повече не само АБВ ще сторят това ,а и много други,само да наближат "изборите"! Сега всички сили са насочени към СПАСЕНИЕТО на "КОКЪЛА"! РАЗЛИЧНИ "партии" в България НЕ е имало и НЯМА да има СКОРО,има само една "ПАРТИЯ" и ТЯ е "НАШАТА"! ПРЕСТАНЕТЕ да ни МАНИПУЛИРАТЕ!

2015.03.19 | 02:43

1
andrei raicev,kolio lolev, sergei stanihev,liotvi mesta, volen siderov ,nikolai barekov, maia manolova . to i peralniata kogato vlioca sahtite glasove se cuvat omraznaha ni.

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини