Митов: Трябва да бъдем подпомогнати финансово, за да устоим на миграционния натиск

  • 16 март 2015 19:02

  • 1113
  • 6
Митов: Трябва да бъдем подпомогнати финансово, за да устоим на миграционния натиск
©

Министър Даниел МитовДаниел МитовДаниел Митов е роден на 4 декември 1977 г. в град София. Завършва СУ „Климент Охридски“, взе участие в редовното заседание на Съвет „Външни работи", което се проведе днес в Брюксел. Сред водещите теми в дневния ред на заседанието бе проблемът с нарастващия миграционен натиск върху границите на Съюза, съобщиха от пресцентъра на Външно.

Постигнато бе съгласие относно необходимостта от всеобхватен подход и мерки за справяне и управление на засилващите се миграционни потоци в Средиземноморието и по южната сухопътна граница на ЕС, в т.ч. и България. Подчертана бе необходимостта от засилване на сътрудничеството със страните на произход и транзит, както и от изработване на програми за защита, доброволно завръщане и реинтеграция на бежанците по родните им места.

Специално внимание бе обърнато на нуждата от засилване на подкрепата за най-силно засегнатите от миграционния натиск държави. В изказването си на заседанието министър Митов подчерта необходимостта от финансова помощ за България, както заради засиления миграционен натиск, така и заради бежанците, които вече са у нас. Според него между страните-членки на ЕС е необходима по-голяма синергия на базата на солидарен подход.

Министрите обсъдиха и подготовката на Срещата на върха на Източното партньорство в Рига през май 2015 г. Подчертано бе, че Източното партньорство има за цел изграждането на общо демократично пространство, просперитет и стабилност и не е враждебно насочено срещу никого.

Потвърдена бе готовността на ЕС да развива политическите връзки и икономическата интеграция с държавите от Източното партньорство, отчитайки техния свободен избор и целите, които всяка от тях си поставя. Отбелязана бе важността на процеса на визова либерализация като средство за стимулиране на реформите и развитието на сътрудничеството с източните партньори.

Кризата в Либия също беше сред обсъжданите теми, като министрите изразиха пълна подкрепа за преговорите под егидата на специалния пратеник на ГС на ООН Бернардино Леон за постигане на помирение и сформиране на правителство на националното единство. Там, където няма институции и държава, екстремистите завземат територии, заяви пред колегите си министър Митов.

Разгледани бяха възможностите на ЕС да съдейства за стабилизацията на страната. Подчертана бе важността на сътрудничеството със съседните на Либия държави и регионални организации, като Лигата на арабските държави и Африканския съюз, за справяне с общите заплахи като трафика на хора и оръжие, тероризма и др.

Съветът прие Стратегия на ЕС за Сирия, Ирак и заплахата от ИДИЛ. Стратегията очертава действия, които ЕС и държавите членки ще предприемат за подпомагане на възстановяването на мира и сигурността в Сирия и Ирак, както и в подкрепа на засегнатите от кризата страни.

В отговор на одобрения от политическите лидери и Парламента на Босна и Херцеговина писмен ангажимент за реформи, Съветът потвърди предстоящото влизане в сила на Споразумението за стабилизация и асоцииране.

Съветът обсъди и развитието на отношенията с Африка. Основни акценти в дискусията бяха разширяването на сътрудничеството с регионалните организации при опазването на мира и сигурността, борбата с тероризма, развитието на взаимноизгодни търговско- икономически връзки и др.

Последвайте канала на

1113 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар
национал социалист

2015.03.17 | 16:57

6
МИТОВ,ВИЖ СЕГА..ОСИГУРИ МИ НОРМАЛНИ ЗАКОНИ,ДАЙ МИ КАЛАШНИК И АЗ ЩЕ ОТИДА ДОБРОВОЛНО НА ГРАНИЦАТА ДА Е ПАЗЯ-УВЕРЯВАМ ТЕ ЧЕ ТАКИВА КАТО МЕН 1000 ЧОВЕКА СА ПРЕДОСТАТЪЧНИ И ПИЛЕ НЯМА ДА ПРЕХВРЪКНЕ--ОСТАВИ ГО ТОЗИ ЕС-МИСЛИ МАЛКО С МОЗЪКА СИ

2015.03.17 | 16:56

5
Митов не се притеснявай бе момче ще мобилизираш Българските мъже запас ще ги изтрепят руснаците или ще ги пратиш по Турската граница и те ти на свободни места за Бежанците в София може и жените да ни клецат докато сме запас бежанците Тъпанарче ферщейн?

2015.03.17 | 16:56

4
затворете ГРАНИЦАТА
спецназа

2015.03.17 | 16:56

3
Трябва да бъдете подпомогнати-умственно и да спрете с наливането на джихадисти.Парите ги вземахте 16 милиарда-военен заем.Продажна сган.

2015.03.17 | 16:56

2
Уникален продажник-тъпанар
Shatterer

2015.03.17 | 16:56

1
Я Вигенин! Или май Младенов......? Абе все педали и то продажни!

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини