Промени в седем наредби ще разгледа НСТС

  • 22 февруари 2015 17:24

  • 1941
  • 0
Промени в седем наредби ще разгледа НСТС
©

Националният съвет за тристранно сътрудничество /НСТС/ ще разгледа утре проекти за промени на седем наредби, чрез които ще се намали административната тежест за гражданите.

Дава се възможност за подаване на заявление за отпускане на парично обезщетение за безработица в избрано поделение на НОИ, като отпада ограничението това да става по постоянен или настоящ адрес. Това предвижда проект на постановление на Министерския съвет за промяна на наредбата за отпускане и изплащане на паричните обезщетения за безработица. Отпада необходимостта от попълване и представяне към заявлението за отпускане на обезщетение за безработица на отделна декларация за банкова сметка, по която да се изплаща обезщетението, като декларирането на банковата сметка ще става в самото заявление.

НСТС ще разгледа и проект на постановление за промяна на наредбата за изчисляване и изплащане на парични обезщетения и помощи от държавното обществено осигуряване. Предложенията за промени произтичат от изменението на Кодекса за социално осигуряване в сила от 1 януари 2015 година, според което, периодът, от който се изчислява паричното обезщетение при бременност и раждане и при осиновяване на дете от две до петгодишна възраст, се увеличава от 18 на 24 месеца, предхождащи месеца на настъпване на осигурителния риск.

Предлага се от 1 януари 2016 година да влезе в сила нова редакция на член от наредбата, която да регламентира служебното преизчисляване на изплатените на осигурените през предходната година парични помощи и обезщетения. Това ще става до 30 юни на годината, следваща годината, за която се отнасят, въз основа на данните от електронните регистри на Националната агенция за приходите и Националния осигуритгелен институт. Когато обезщетенията и помощите са изплатени в по-малък от дължимия размер, разликата се изплаща в посочения по-горе срок.

НСТС ще разгледа и предложение на промяна на наредбата за общественото осигуряване на самоосигуряващите се лица, българските граждани на работа в чужбина и морските лица. Предлага се промяна, която произтича от изменение в КСО и се състои в това, че окончателните осигурителни вноски се дължат от самоосигуряващите се върху годишния осигурителен доход, освен за фонд "Пенсии" и допълнително задължително пенсионно осигуряване, и за фонд "Общо заболяване и майчинство" за тези, които са избрали да се осигуряват в този фонд. Това ще влезе в сила от 1 януари 2016 година.

Предложено е от 1 юли 2015 да отпадне издаването на осигурителни книжки за всички категории осигурени. Осигурителният стаж, доход и вноски могат да се зачитат въз основа на данните от електронните регистри на НАП и НОИ.

НСТС ще разгледа и проект на промяна на наредба за пенсиите и осигурителни стаж. Според промените се прави предложение да се отмени изискването при подаване на заявление за отпускане на пенсия да се представя документ за прекратяване на осигуряването.

Тези промени са синхронизирани с изменение на КСО в сила от 1 януари тази година, според което отпада изискването за прекратяване на осигуряването при отпускане на пенсия за осигурителен стаж и възраст. Предлага се и да се отмени изискването при отпускане на пенсия за инвалидност или продължаване на срока на изплащане на отпусната пенсия за инвалидност, заявителят да предоставя в териториалното поделение на НОИ влязло в сила решение на ТЕЛК/НЕЛК поради обстоятелството, че картотеката на медицинските експертни досиета изпраща по служебен път влезлия в сила документ на съответната експертна лекарска комисия.

Създава се възможност в пенсионните преписки да се съхраняват и оригиналните документи за осигурителен стаж, с изключение на трудовите книжки. Промяната е необходима, заради зачестилите случаи на документи с невярно съдържание. Създава се и възможност за изплащане на пенсиите от пощенска станция, различна от тази по настоящ или постоянен адрес на пенсионера.

Ще бъдат разгледани и проекти за промяна на наредбите за установяване, разследване, регистриране и отчитане на трудовите злополуки и за реда за съобщаване, регистриране, потвърждаване, обжалване и отчитане на професионални болести.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1941 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини