НС удължи мандата на д-р Румяна Тодорова (обновена)

  • 20 февруари 2015 09:25

  • 2234
  • 2
НС удължи мандата на д-р Румяна Тодорова (обновена)
©

НС удължи мандата на д-р Румяна Тодорова като управител на НЗОК до избирането на нов. Предложението бе отправено от депутата от ГЕРБ Даниела Дариткова с аргумента, че така ще се реши проблемът за легитимно решение за функциите на управител. Изменя се решение на парламента за избиране на управител на НЗОК като датата 12 февруари, на която е прекратен мандата на Тодорова, се изменя с до избиране на нов управител.

Със 157 гласа "за", 6 "против" и един въздържал се депутатите промениха решението. Емил Райнов от "БСП лява България" постави въпроса дали това решение е юридически точно, защото договорът на Румяна Тодорова е изтекъл на 12 февруари и до днес се получават осем дни пауза.

За пореден път парламентът постфактум трябва да поправя нечии грешки, коментира той и попита кой ще поеме политическата отговорност за това. По думите му министрите на здравеопазването и на финансите са знаели, че мандатът на настоящия управител на Здравната каса изтича.

Председателят на Народното събрание Цецка Цачева обясни, че договорът на Румяна Тодорова съдържа клауза, че тя ще изпълнява функциите на управител до избора на нов такъв от Народното събрание. Тя обясни, че с днешната промяна решението на парламента се привежда в съответствие с клаузите на договора. Тунчер Кърджалиев /ДПС/ подкрепи предложеното решение.

То практически означава, че още в понеделник Тодорова може да разпише и аптеките, които имаха падеж на 19 февруари, да си получат парите, а след това и болниците, посочи той.

Султанка Петрова /Патриотичен фронт/, която е един от вносителите, посочи, че решението наистина създава прецедент, но е отговорност на депутатите да го подкрепят.

Депутатите обсъдиха като първа точка Проект за решение за изменение на решение на Народното събрание от 10 юли 2013 г. за избиране на управител на НЗОК.

Председателят на парламента Цецка Цачева обясни, че точката се включва във връзка с прието решение на НС с процедурните правила за избор на управител на НЗОК. Мандатът на сегашния управител изтече на 12 февруари, каза Цачева.

По думите й, за да се реши проблемът с легитимно изпълнение на функциите на управител до избора от парламента на нов управител се налага приемането на днешното решение.

След това парламентът продължи с дебати по промени в Наказателния кодекс, предложени в шест законопроекта.

Парламентарният контрол ще започне в 11.00 часа с разисквания по питане от народните представители Мая Манолова и Дора Янкова до министъра на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова за политиката на министерството за санирането на жилищни сгради.

В контрола ще участват вицепремиерите Томислав Дончев и Ивайло Калфин, както и министрите Владислав Горанов, Николай Ненчев, Тодор Танев, Вежди Рашидов, Ивелина Василева, Ивайло Московски, Божидар Лукарски, Теменужка Петкова, Лиляна Павлова, Петър Москов, Красен Кралев. Поради възникнал ангажимент, в заседанието за парламентарен контрол няма да участва министър-председателят Бойко Борисов.

Последвайте канала на

Нора Виткова
2234 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
AJ4A

2015.02.20 | 23:44

2
Алооооооооо, десните, какво правите????? Представител на подобен БОЛШЕВИШКИ РОД не трябва да стъпва в държавна или общинска единица, а вие й удължавате срока като шеф не на каквото и да е, а на НЗОК!!!! ЧЕРВЕНИ БОКЛУЦИ сте, Кремълски подлоги!!!!

2015.02.20 | 12:16

1
boiko e prostitutkaaaaaaaaa

Добави коментар

Водещи новини