Горанов: Няма как да се правят бюджети на дефицит и да не се поема дълг

  • 18 февруари 2015 16:49

  • 1533
  • 4
Горанов: Няма как да се правят бюджети на дефицит и да не се поема дълг
© Булфото

Договорът за дилърство за емитиране на държавен дълг с четири банки не ангажира правно страната ни за задължително поемане на дълг, ако България намери друг финансов ресурс, то тя може да не емитира и едно евро. Това коментира на пресконференция министърът на финансите Владислав Горанов относно законопроекта за ратифициране на договора за дилърство с банките Ситигруп Глобъл Маркетс Лимитид, Ейч Ес Би Си Банк Пи Ел Си, Сосиете Женерал и Уникредит Банк АГ за емитиране на държавни облигации до 8 млрд. евро, информира БТА.

Законопроектът трябваше да бъде гласуван в парламента днес, но поради изчерпване на времето бе отложен за утрешния ден. Горанов подчерта, че договорът за дилърство е юридически документи, в който са фиксирани таксите и комисионните за посредническите услуги на банките и тези такси са много по-ниски, отколкото при други подобни договори през предишни години.

Няма как да се правят бюджети на дефицит и да не се поема дълг, посочи Горанов. Той отбеляза, че друг вариант за това е приватизация, но държавата няма такава възможност в момента. Затова вариантите са или да харчим по-малко и да вървим към балансирани бюджети  още от 2015 г. или да увеличим данъчната тежест, с което аз като финансов министър не съм съгласен, коментира Горанов. Той посочи, че в предизборната си програма ГЕРБ е заложила на това, че параметрите на данъчната ни система няма да бъдат променяни.

В отговор на въпрос дали може да се направи разграничение между дълга, който трябва да бъде поет за изплащане на стари  задължения и този, който покрива бюджетните дефицити през годините 2015 - 2017 г. и да бъде поет дълг само за покриването на падежиращия стар дълг, Горанов посочи, че обемът от 8 млрд. евро нов държавен дълг е определен така, че да дава максимална гъвкавост на българската страна. Ако правителството е готово заедно с партиите, които го подкрепят, да балансира бюджета още от 2015 г., то обемът на дълга може да бъде намален с 2 млрд. евро, каза Горанов и добави, че неговото желание е такова. Колегите от АБВ нямат точна формула как да стане това балансиране и не знам как вицепремиерът Ивайло Калфин би погледнал на това, добави той.

Запитан защо има разминаване между параметрите за нивата на държавен дълг в средносрочната бюджетна прогноза до 2017 г. и  данните, представени в справката на МФ за това какъв е падежиращия дълг до 2017 г. и защо се налагат нови облигации от 8 млрд. евро, Горанов каза, че това се дължи на методологични различия. Той отказа да навлезе в детайли относно отделните падежи на дълг през
следващите години.

Относно обявените лихвен процент до 10 на сто и матуритет до 30 години Горанов коментира, че практиката на всички български правителства е да дават или високи лихвени проценти или изобщо да не показват такива, за да не бъде това ориентир за пазарите. Поемане на дълг с матуритет до 30 е по-изгоден, за да не се получи струпване на емисии в кратък период, отбеляза министърът.

Последвайте канала на

1533 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2015.02.19 | 19:16

1
Ами много е просто бе Горанов- не прави бюджети с дефицити!
Българин

2015.02.19 | 19:16

2
Орязват се субсидиите за партии и депутати ( икономия от стотина милиона на година). Орязват се командировките на депутатите,намаля се бюджета на НСО автомобилите. А никой не споменава колко излиза охраната на А. Доган от НСО.
Пумпал

2015.02.19 | 19:16

3
Това всичко е данъци от изтормозения народ. А управниците си живуркат в охолство.
AJ4A

2015.02.20 | 01:48

4
Колкото повече пари харчи държавата, на толкова повече интереси ще угоди, толкова повече гласове на избори ще получи!!!! Така се печели народната любов ....... или по-скоро любовта на определени съсловия!!!!! За тези, които създават благата никой не мисли като за хора, на тях гледат като на мат'риал или като на роби!!!!

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини