Приеха на първо четене измененията в Закона за електронните съобщения

  • 12 февруари 2015 14:33

  • 1130
  • 0
Приеха на първо четене измененията в Закона за електронните съобщения
©

Депутатите приеха на първо четене изменениятa в Закона за електронните съобщения, внесени от Министерския съвет.

Със законопроекта се въвеждат мерки по прилагането на европейски регламент относно роуминга в обществени мобилни съобщителни мрежи в рамките на ЕС. Определят се пропорционални и възпиращи санкции, приложими при нарушаването на разпоредбите на регламента.

С промените се отстраняват и несъответствия с европейското законодателство.

Измененията са във връзка с получено от Генералния секретариат на Европейската комисия официално уведомително писмо относно неправилно транспониране на разпоредби, свързани с налагането на финансови санкции на доставчиците на електронни съобщителни мрежи и услуги.

Според ЕК българското законодателство не въвежда напълно изискванията на европейските директиви предвид факта, че в продължителния период по обжалването на решението на регулатора за налагане на санкции предприятията продължават да осъществяват необезпокоявано състава на нарушението. Затова измененията предвиждат предварително изпълнение на решенията на Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) и преустановяване на констатираните нарушения незабавно или в рамките на разумен срок.

Създава се разпоредба, която допуска налагане на дневна имуществена санкция при неизпълнение на решения на КРС, подлежащи на предварително изпълнение. Подобни промени в Закона за електронните съобщения бяха приети на първо четене от 42-то Народно събрание на 26 март 2014 г., но не се стигна до гласуването им на второ четене.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1130 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини