Местан: Кабинетът стъпва на грешна основа, печели време (видео)

  • 05 февруари 2015 08:23

  • 3617
  • 22
Местан: Кабинетът стъпва на грешна основа, печели време (видео)
© Булфото

Ако извинението е искрено, и целувката и прегръдката като акт на извинение също са искрени. От вчера обаче има проблем, драма – доколко искрено е било това извинение. Това каза в сутрешния блок на БНТ лидерът на ДПС Лютви МестанЛютви Местан Лютви Ахмед Местан е роден в село Чорбаджийско. Завършил е българска филология   в в отговор на въпрос искрени ли са били извинението за Възродителния процес и целувката на Орлов мост през ноември 2013 г. между него и тогавашния лидер на БСП Сергей Станишев.

Вчера чухме един млад социалист, който говореше като апологет на Възродителния процес. Чухме заявки отдясно, че няма да подкрепят връщането на имената на починалите българските турци, за да се успокои душата им. А това връщане е наш човешки дълг, преди да е политически дълг. Ако една или друга политическа сила ще определя отношението си към българската демокрация съобразно субекта на инициативата, с подобен подход се отказваме от парламентаризма, добави Местан.

Въпросът за Възродителния процес не е самоцелно поставен от ДПС, защото самото възникване на ДПС беше обусловено от идеята България да се развива като демократична република, зачитаща евроатлантическите ценности. Само на Балканите се разгърна този мракобесен Възродителен процес и затова въпросът за него е въпрос за имунната система на демокрацията. Големият въпрос, свързан с вчерашните дебати, е дали ние разполагаме със собствен национален демократичен ресурс да преодолеем последиците от Възродителния процес. Онова, което е заключено в стенограмите от вчерашните дебати дава отговор "не". Не получихме подкрепа, не защото сме ДПС, а защото това е нивото на демократичност в 43-то Народно събрание, заяви лидерът на ДПС.

По думите му въпросът за връщането на имената ще стигне до съда в Страсбург.

Няма да се примиря с подобен политически цинизъм, защото е гавра с паметта на жертвите. Не може цинизмът и езикът на омразата да се превръщат в политическа норма, каза още Лютви МестанЛютви Местан Лютви Ахмед Местан е роден в село Чорбаджийско. Завършил е българска филология   в.

По думите му не са възможни никакви реформи, ако управлението не е стъпило на ясни демократични основи. Тази власт е нестабилна, защото стъпва на грешна основа. ДПС и занапред ще гласува съобразно своята ясна евроатлантическа ориентация. Нашият вот не зависи от това дали сме управляващи или сме в опозиция. Това е въпрос на принцип, подчерта лидерът на ДПС.

Той каза, че в програмата на управляващите не се виждат никакви реформи. Това управление ще бъде не на реформите, а на отказа от реформи. Целта му е печелене на време до местните, а след това и до президентските избори. Цената на това управление ще се плати от бъдещите поколения, посочи Местан.

Искам да успокоя вкопчените във властта, че ДПС няма собствен ресурс за предизвикване на предсрочни избори. Смятам обаче, че животът на кабинета "Борисов 2" ще зависи от социалната му ефективност. От тази гледна точка няма изгледи този кабинет да е успешен. Неуспехът му е заложен в самата програма на правителството, каза още лидерът на ДПС.


 

Последвайте канала на

Константин Тодоров
3617 22

Свързани новини

Коментари 22

Добави коментар
BAT SALI

2015.03.01 | 13:47

22
Тези които не бяха сагласни да се преименуват и да приемат християнската вяра бяха пратени в концетрационни лагери всичко без съд и присъда.

2015.02.05 | 14:07

5
ДЕТЕТО МИ Няма да расте във комунистко-турска държава, ЩЕ ЖИВЕЕ ВЪВ ОБЕДИНЕНА БЪЛГАРИЯ за това сАМО ГЕРБ останалите партиики АТАКА ДПС БСП ББЦ РАЗЕДИНЯВАТ ГЕРБ обединява Моят избор е ГЕРБ и Бойко Борисов
BAT SALI

2015.03.01 | 13:47

21
Никаде, и никога, не е имало истински комунизъм имаше само един вид изопъчен социализъм.
BAT SALI

2015.03.01 | 13:46

20
Това което турците не са успяли за 500 години, БГ-правителство през 1984 успя в рамките за една година по най брутален насилствен и дивашки начин всички турци в Б-я бяха побългарени.

2015.02.07 | 00:51

19
Край на краденето на урудливия побелял старец Съсел ефенди.Преброени са му дните земни?

2015.02.07 | 00:50

18
Още тогава трябваше да се бастисат тия двамата,че разсипаха държавата и Българската нация,копелдаците урудливи???

2015.02.07 | 00:50

17
Ето този урудлив шизофреник краде милиардите,които са за БГ нация и от КТБ също откраднаха със шефа му Главния чалмар османоф коч бей мюмюнов пророка на алкхола дога|н.
Жосеф Дол -стария пидал

2015.02.05 | 19:27

16
турския гаджал агент Владимир Зидаров защо така не крещи за отмяна на плоския данък,отмяна забраната за пушене на закрито,отмяната на лихвите по влогове и депозити ,въобще нещо което може да бъде полезно за народа на България ,а е тръгнал да сменя отново никому ненужните имена на починали хора които и костите вече в гробовете им ги няма.Няма по гнусна измет от Агент Владимир Зидаров познат в днешните среди като терориста читак люти местан

2015.02.05 | 19:27

15
ГАЗ ПИКАЯТ ТРОЙНАТА КОАЛИЦИЯ АТАКА+ДПС+БСП ЧЕ НЕ СА ВЪВ ВЛАСТТА
007

2015.02.05 | 19:27

14
а до сега къде спахте 25 години сте във власта
КоМар

2015.02.05 | 19:27

13
Местане, миналата година какви ги местеше, та ни върна имената, ами сега си играеш на голяма работа защото не ти дадоха власт?

Добави коментар

Свързани видеа

Свързани галерии

Водещи новини