Плевнелиев връчи ордените "Стара планина"

  • 29 януари 2015 11:41

  • 2043
  • 4
Плевнелиев връчи ордените "Стара планина"
© Булфото

За мен е чест в качеството си на държавен глава да използвам конституционното си правомощие да отлича изключителни български професионалисти, които са се утвърдили като безспорни авторитети в страната и света.

Това заяви президентът Росен ПлевнелиевРосен Плевнелиев Росен Асенов Плевнелиев е президент на Република България и бивш министър на регионалното по време на церемония по връчването на ордените "Стара планина" и "Св. св. Кирил и Методий" за заслуги в областта на културата, образованието, науката, изкуството и медицината, съобщи "Фокус".

С орден „Стара планина“ първа степен бяха отличени акад. Петя Василева - за приноса й в българската наука и областта на офтамологията, и доц. д-р Атанас Щерев - за заслугите му в областта на репродуктивната медицина.

Държавният глава отличи с орден „Св. Св. Кирил и Методий“ огърлие Теодосий Спасов за особено значимите му заслуги в областта на културата. С орден „Св. Св. Кирил и Методий“ първа степен са удостоени Ана Бакалова за големите й заслуги в областта на културата и изкуството и проф. д-р Меглена Ачкова за големите и заслуги в областта на образованието, науката.

"В продължение на десетилетие дават своя принос за развитието на културата и медицината. Допринасят и за утвърждаване престижа на родината ни и в света", заяви Плевнелиев.

По думите му акад. Петя Василева създава нови направления в областта на офтамологията. Дълги години ръководи очната клиника в София. От 2008 година ръководи създадения съвместно с БАН Център за невробиология на зрителния анализатор и офтамология. Тя е създател на първата офтамологична библиотека в страната. С над 500 публикации в български и чужди издания, носител на редица национални и международни награди

"Д-р Атанас Щерев е едно от светилата на репродуктивната медицина. Преподавател, автор на учебници. Той се доказа и като общественик в качеството си на народен представител в областта на здравеопазването", каза Плевнелиев.

"Теодосий Спасов е български виртуоз на кавала. Неговият стил сместващ джаз с фолклор и класическа музика получава признание. Всички ние посещаваме с огромно желание неговите концерти. Той е посочен от много международни институции. Той е един от най-талантливите музикални изпълнители. Истински посланик на България, който радва световните културни сцени и елит", заяви Плевнелиев.

"Ана Бакалова е българска актриса. Била е член на трупите на Народния театър, "Сълза и смях". Брилянтните й превъплъщения грабват сърцата на българската публика.

Проф. д-р Меглена Ачкова е утвърден български учен, който работи в областта на детската психиатрия. Преподавател в Медицинския университет, СУ "Св. Килмент Охридски", ЮЗУ "Неофит Рилски", Нов български униврситет. Доказан изследовател с над 100 научни публикации", посочи Плевнелиев.

По думите му днешната церемония е едно истинско доказателство, че и физическото, и духовното развитие на България са важни. "Те трябва да вървят ръка за ръка. Тези хора дават пример на младите и са истински водачи на нацията. Водят ни по пътя на една просперираща, успяваща, но преди всичко демократична държава", каза още Росен ПлевнелиевРосен Плевнелиев Росен Асенов Плевнелиев е президент на Република България и бивш министър на регионалното.

Последвайте канала на

2043 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
Роси чехала

2015.01.30 | 08:56

4
първия мъж в България и последна дупка на българския кавал!
гнусотия

2015.01.29 | 22:24

3
датиеб!амайката и безгръбначното

2015.01.29 | 22:23

2
Помощник държавният секретар на САЩ по въпросите за Европа и Евразия Виктория Нюланд призова съюзниците в НАТО да подкрепят военните мерки на Украйна, създавайки „командни центрове и центрове за контрол във всичките шест страни, намиращи се на фронтовата линия“. За какъв фронт и кои държави става дума тя не уточни, пише вестник “Независимая газета“....герберастите да си стягат МЕШКИТЕ

2015.01.29 | 17:41

1
Браво ,чехльо.Най после нещо смислено да направиш и ти.

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини