Общини ще довършват спрени проекти с безлихвени заеми

  • 23 януари 2015 11:15

  • 1558
  • 1
Общини ще довършват спрени проекти с безлихвени заеми
©

Финансовите корекции, наложени на общините по оперативните програми за изминалия програмен период 2007-2013 г., бяха необосновано наложени. Това заяви по време на парламентарния контрол депутатът от ДПС Джевдет ЧакъровДжевдет Чакъров Джевдет Ибрям Чакъров е роден в Асеновград. Завършва Медицинския университет в Пловдив със.

Той попита вицепремиера по европейските фондове Томислав ДончевТомислав Дончев Томислав Пейков Дончев е български политик от партия ГЕРБ, заместник в какъв период може да се очаква преглед на корекциите по европрограмите, дали становищата ще бъдат задължителни за управляващите органи, както и дали самите финансови корекции ще бъдат преразгледани.

Томислав ДончевТомислав Дончев Томислав Пейков Дончев е български политик от партия ГЕРБ, заместник заяви, че методиката е била предложена лично от него още през 2009 година, за да се "гарантира чистотата на системата". Като цяло в по-голяма част от времето този инструмент вършеше работа. В някои случаи финансовите инструменти не бяха използвани по най-добрия начин, посочи вицепремиерът.

Той каза, че е сформиран методически съвет, създаден е механизъм за ползване на безлихвени заеми, с които местните власти имат възможност да завършат проектите си. Но методическият съвет няма как да изземе функциите на управляващия орган и съда. Съветът не може да отменя финансова корекция, това може да направи само съдът. Трябва да спазваме дисциплината. Ако някой е нарушил, той трябва да плати, подчерта Дончев.

По думите му част от корекциите по проектите се дължат и на не добре синхронизирано законодателство. Голямата цел на методическия съвет е да прецени каква част от вината трябва да бъде заплатена от държавния бюджет. Това би трябвало да стане в случаите, когато корекциите се дължат на не навреме синхронизирано законодателство, каза още Томислав ДончевТомислав Дончев Томислав Пейков Дончев е български политик от партия ГЕРБ, заместник.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1558 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2015.01.23 | 16:24

1
A защо фирмите да палщат лихви тогава.Общините са крадци.Да намалят месните данаци поне.

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини