Парламентът се опитва да смекчи с трик негативния доклад на ЕК

  • 22 януари 2015 06:16

  • 1432
  • 1
Парламентът се опитва да смекчи с трик негативния доклад на ЕК
©

Седмица преди очаквания убийствен доклад на Европейската комисия за състоянието на правосъдието и вътрешния ред в България седем от осемте партии в парламента решиха да имитират национално съгласие по спорната според повечето от тях Актуализирана стратегия за продължаване на съдебната реформа. Документът няма никаква обвързваща сила за бъдещи законови и конституционни промени, а шансът предлаганите радикални промени в него да минат е минимален. Освен че са неудобни за статуквото, според мнозина юристи те изискват промени в конституцията, и то от Велико народно събрание.

"За" гласуваха всички без "Атака" и няколко независими - 173-ма депутати подкрепиха стратегията, 4-ма бяха "против", а 18 се въздържаха. Изненадата поднесоха БСП и ДПС, които, след като разгромиха бъдещите промени, дадоха вот в тяхна полза.

ГЕРБ и Реформаторският блок за секунди се отказаха от една от основните идеи на Министерството на правосъдието и без възражения се съгласиха в решението за приемане на стратегията да се поправи, че Висшият съдебен съвет (ВСС) ще остане постоянно действащ орган. И предложението, и съгласието минаха толкова бързо, че оставиха впечатление за сключена сделка.

Още повече че всяка партия даде да се разбере, че, когато дойде време да се променят Законът за съдебната власт и конституцията, ще гласува според собствения си интерес. Министърът на правосъдието Христо ИвановХристо Иванов Роден е на 13 септември 1974 г. в София.   Христо Иванов е магистър по право от Софийския бе принуден да благодари за критиките и безпомощно да наблюдава как ГЕРБ и БСП зачеркват една от основните му идеи.

Последвайте канала на

Нора Виткова
1432 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2015.01.22 | 07:58

1
в концлагера няма нормален живот

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини