Най-малко 60 млн. евро ще ни струва председателството на ЕС през 2018 г. (видео)

  • 12 януари 2015 15:31

  • 3746
  • 42
Най-малко 60 млн. евро ще ни струва председателството на ЕС през 2018 г. (видео)
© Булфото (архив)

Започна подготовката за председателството на ЕС от страна на България през 2018 година. Имаме сериозната задача да направим това председателство смислено и красиво, да промени не просто ЕС, но и България, каза в МС днес вицепремиерът по координация на европейските политики и институционални въпроси Меглена КуневаМеглена Кунева Меглена Кунева е български политик, първи европейски комисар от България. Кунева е родена на 22 по време на 400-то заседание на Съвета по европейски въпроси.

Председателството трябва да отвори пътя на България в много посоки. Ще натрупаме опит и експертиза, свързани с европейските въпроси, ще се научим да отстояваме нашите интереси и ще натрупаме преговорни умения, подчерта Кунева. То ще помогне и на репутацията на България в ЕС и в целия свят.

Страните обикновено започват подготовката си за председателство на ЕС около четири години по-рано, каза Кунева. В близките месеци Министерски съвет ще направи промени в постановление номер 85, свързано с организационния механизъм на подготовката.

Планът за подготовка ще включва обучения и курсове по втори и трети чужд език на администрацията, както и преговорни умения и кариерно планиране на служителите, планиране на бюджет и на инфраструктура, включително и на сградите с конферентни възможности, каза Кунева като сравни подготовката на председателството с тази на военна операция.

Последните ротационни председателства са възможно най-евтините, но нямам данни за по-евтино от 60 млн. евро, каза Кунева.

Подготовката на председателството ще бъде включена в бюджетната прогноза за 2016-2018 година. За тази година специално финансиране няма, но ще се опитаме да ползваме пари от оперативните програми, от бизнеса, както и да ползваме помощта на доброволци и студенти. Ще следваме принципа на икономични председателства, но искаме да бъдем видими, да покажем българското - репутацията не може да бъде измерена с някакво число, подчерта Кунева.

Един от първите преговарящи за членството на България в ЕС Владимир КисьовВладимир Кисьов Владимир Кисьов е български политик, кандидат за кмет на София, издигнат от СДС. Кисьов е роден посочи, че освен че трябва да сме добре подготвени за председателството трябва и да сме "нахакани" в смисъл да отстояваме българските интереси. Бившият външен министър Соломон ПасиСоломон Паси Соломон Исак Паси е роден на 22 декември 1956 г. в Пловдив. Син е на известния професор по философия и каза, че Меглена КуневаМеглена Кунева Меглена Кунева е български политик, първи европейски комисар от България. Кунева е родена на 22 е единственият български политик, който в продължение на три мандата, макар и непоследователни, отговаря за европейската политика на България.

Той предложи заседанията по време на председателството да се виртуални и така да се пестят пари от самолетни билети и от хотели.

Гергана Паси допълни, че на това председателство трябва да се гледа като на инвестиция в идеи и в създаването на екипи. Тя пожела на сегашния екип да е този, който ще осъществи председателство. Ако всичко върви нормално, точно по време на нашето председателство ще има редовни парламентарни избори и този факт също трябва да се планира, каза Гергана Паси.

България ще председател на ЕС в специално време - мандатите на ЕК и на Европарламента изтичат през 2019 година и се очаква "да хванем" най-интензивния период на законодателна дейност, каза Меглена КуневаМеглена Кунева Меглена Кунева е български политик, първи европейски комисар от България. Кунева е родена на 22.

Основни теми по време на нашето председателство ще бъдат Финансова рамка на ЕС за програмния период след 2020 година; Преглед на Стратегията 2020, развитието на дигиталната икономика, както и преговорите със страните-кандидати за ЕС и най-вече с държавите от Западните Балкани. Ние имаме интерес от изграждане на район със стабилност, просперитет и сигурност на Балканите. Разработване на нова Стратегия за стабилност и сигурност може да стане само заедно с ЕС. Няма как България да изгради свой план за миграция и даване на убежище, това може да стане само с целия ЕС, каза Кунева.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
3746 42

Свързани новини

Коментари 42

Добави коментар

2015.01.13 | 12:01

42
Добре дошли в България,люлката на мизерията,особено в селата
BOIKO-KURVO-KURVO

2015.01.13 | 11:54

41
PAK LI KURVO NARODA SHTE GI VRASHTA A VIE GI KRADETE
БАТ САЛИ

2015.01.13 | 11:53

40
Любчо , не си ти , когато не си го лапал / ставаш изключително нервен и тъп / !!! Хи-хи-хи-хи-хи-хи !!!
никоя

2015.01.13 | 11:53

39
Еее. , браво гопожо Европа - тия пари пак от нащия прокъсан джоб ще ги вземете - за да може вие проевропейските - но не и " българските " политици , да си плетете кошницата , както си щете - пак на гърба на народа !.. Аз не съм съгласна !.. Стига вече - 60 милиона !???..Алоо - затова ли съкращавате сега влаковете в Бг , и хората да останат без препитание ?!.. За да спестите 40 милиона от БДЖ - за тъпото ви председателстване , та да се издокараме и ние барбар Петко с мъжете !.. Грозна дрипла и комплексарка !.. Продажничка заедно всички заслужавате да ви изрита народа !...
Любо Ангелов от Бургас, член на ПП АТАКА

2015.01.13 | 11:53

38
Салям алейкум братя сидерасти, нима забравихте че Волен Сидеров е бил главен редактор на синия Вестник ''Демокрация''? Нима забравихте че Волен Сидеров е бил член на СДС? Нима забравихте че, като главен редактор на вестник ''Демокрация'', обясняваше как трябва да бъдат изпратени в Кувейт Български войски за да помагат на братята Американци? Нима забравихте че Волен Сидеров тогава се възмущаваше че Желю Желев не бил голям демократ? Нима забравихте как пък след това Волен започна да говори против НАТО? Нима забравихте че Волен Сидеров като главен редактор тогава обясняваше , как националистите нямат място в България, те трябвало да отидат в Турция и Гърция, обясняваше че там имало национализъм, в България щяло да има демокрация? Нима забравихте думите на Волен Сидеров като главен редактор на ''Демокрация'' че, най-мъдрия политик се нарича Ахмед Доган, а националистите са едни мръсни и потни хора? Всеки който иска да провери думите ми, можеда го направи. Вестник Демокрация го има в Библиотеките, всеки може да го провери. За заключение братя сидерасти, да не забравите да се кланяте на телезвизията на Аллах, АлфаТВ.
bezimenna

2015.01.13 | 10:41

37
И...за какъв чеп ни вкарахте в този несправедлив съюз със неравноправни партньори и сили ..?!. Сега да сме васали пък на тях ли ...?!.. И защо мислите бедния , но умен български народ за глупав ?!...Нещастни и корумпирани и алчни нагли управляващи !!!.. Разорихте държавата и обедня още повече народа с тия "ваши " фондове и европейски мерки и само структурни реформи !... Само едно и също ни приказвате и баламосвате !... Няма как да отстоявате бг и народния интерес !.. Вие ни го загубихте с набутването ни в тоя съйз , дето другите държави , след като опитаха горчивия вкус -сега народите им протестират и драпат да се махнат от него !?!.. Това форма на глобален мега феодализъм , госпожо " Мегропа".., само дето ние не сме крепостни селяни !... Стига вече с тоя "Глобализъм " !...До гуша ни дойде вашия "Марш към алчността" !... юТова , към което ни тикате с вашата " свръх лицемерна "интелигентност , заедно с г-н С.Паси - е Геноцид над собствения ни /а не "ви"..?! / народ !!!.. Засрамете се и ни оттеглете от този жбричен и холшив ЕСъюз !!!..Въведете референдемите в България за всяко важно държавно решение , които да бъдат с задължителен характер и НАД решенията на ЕС ...!.. юТока ще можите да противостоите на Големите Акули в тоя свят !..... И.. ще се очудите колко много хора са против нотрапеното членство и диктат на ЕС и САЩ !...В противен случай сте всички управляващи ще бъдете виновни пред бъдещите поколения и сегашните , които прокудихте да се скитат по чужбина като " немили-недраги"..!...А има и Един , отгоре , в който незнам дали хора , без съвест и срам - вярват в Него ..?!.. Но ..всеки един ден -ще си понесе заслуженото !..
SMURT ZA BOIKOYGLY PEDERASA!!!-SMURT

2015.01.13 | 09:48

36
MAMICATA MU NA KURVATA BOIKO -POGUBI NARODA!!

2015.01.13 | 09:48

35
Решението: Закриваме 2-та реактора в АЕЦ Козлодуй, продаваме БДЖ и ВИК, изтегляме огромен заем и бягаме в чужбина. Това и ще направят Бойко, Кунева, Касим Дал, Валери Симеонов, Първанов и компания.
воленуглу СЕ ПРОДАДЕ НА ДПС НАРОДЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕ

2015.01.12 | 20:39

34
ЗА 200 милиона воленуглу ИБРИКА СЕ ПРОДАДЕ НА ДПС СМЪРТ СМЪРТ СМЪРТ ЗА ПРЕДАТЕЛЯ ЯЛОВ

2015.01.12 | 20:39

31
Волен, ако се е продал на ДПС за 200 милиона, то Валери Симеонов се продаде за 1 милиард на Бойко и турците от РБ.
воленуглу СЕ ПРОДАДЕ НА ДПС НАРОДЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕ

2015.01.12 | 20:39

33
ЗА 200 милиона воленуглу ИБРИКА СЕ ПРОДАДЕ НА ДПС СМЪРТ СМЪРТ СМЪРТ ЗА ПРЕДАТЕЛЯ ЯЛОВ
воленуглу СЕ ПРОДАДЕ НА ДПС НАРОДЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕ

2015.01.12 | 20:39

32
ЗА 200 милиона воленуглу ИБРИКА СЕ ПРОДАДЕ НА ДПС СМЪРТ СМЪРТ СМЪРТ ЗА ПРЕДАТЕЛЯ ЯЛОВ

Добави коментар

Свързани видеа

Свързани галерии

Водещи новини