Борисов: Никой не потърси отговорност за престъплението "Възродителен процес"

  • 29 декември 2014 12:28

  • 8970
  • 229
Борисов: Никой не потърси отговорност за престъплението "Възродителен процес"
©

В продължение на четвърт век у нас, зад фасадата на избуяващата политическа корупция и безразличие, никой не потърси сериозно отговорност за престъплението „Възродителен процес”. Към края на 41-то Народно събрание с мнозинство на ГЕРБ бе приета декларация, която осъди „Възродителния процес”. За такова нещо не може да има нито политическо опрощение, нито човешка забрава, нито юридическа давност. Колкото и да е късно, справедливост трябва да бъде потърсена. Това сподели във фейсбук премиерът Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г.

Според него е нужна реална демокрация, за да се гарантира, че подобни престъпления няма да бъдат допуснати отново. По думите на Борисов на България е нужен политически диалог от ново качество.

Ето го цялото изказване на министър-председателя:

Преди 25 години – на 29 декември 1989 г. – пред специален пленум на ЦК на БКП тогавашният й председател Александър Лилов изнася доклад, озаглавен „За преодоляване на допуснатите извращения сред тюркоезичното и мюсюлманското население в страната”. С този акт комунистическата партия се опитва да заличи следите от най-тежкото си престъпление – насилственото преименуване на българските турци, известно в историята като „Възродителен процес”.

Невидимите, но много тежки поражения в душите на нашите сънародници от турски произход, насилието над тях и техните семейства са превърнати от комунистическата партия в нещо, което сякаш може да бъде изтрито само с един замах или хрумване на „реформаторите-комунисти”. Сякаш никога нищо не е било. Сякаш не е имало Тюркиян, сякаш никога не се е самозапалвал в знак на протест срещу престъплението един от най-талантливите млади поети от турски произход – Мехмед Карахюсеинов.

БКП подхвърли на българските турци свободата им, но се опита да спечели много повече за себе си и това бе индулгенцията да не й се търси отговорност. Нещо повече – подпечата го целувка на Орлов мост. И така в продължение на четвърт век у нас, зад фасадата на избуяващата политическа корупция и безразличие, никой не потърси сериозно отговорност за престъплението „Възродителен процес”.

Към края на 41-то Народно събрание с мнозинство на ГЕРБ бе приета декларация, която осъди „Възродителния процес”. За такова нещо не може да има нито политическо опрощение, нито човешка забрава, нито юридическа давност. Колкото и да е късно, справедливост трябва да бъде потърсена. А най-силната гаранция, че подобни престъпления вече никога няма да се повторят, е реалната демокрация.

Сегашното управление на страната пое България в трудно време. Време на недоверие, обезсърчаване и избледнял хоризонт. Но онова, което трябва да ни поддържа като модерна европейска нация, е съпричастността към демократичните ценности и безусловното осъждане на всякакви прояви на ксенофобия и националпопулизъм. Днес на България е нужен политически диалог от ново качество. Нужен ни е нов национален демократизъм и обща увереност, че заедно ще бъдем в състояние да очертаем един дългосрочен хоризонт на нашето развитие.
 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
8970 229

Свързани новини

Коментари 229

Добави коментар

2023.12.26 | 14:30

229
За Дядо Торбалан Магнитски ще има сюнет на конференцията на турците през февруари!

2023.12.26 | 14:10

228
Абе, мъдурко! Ти в гръстите ти ли беше толкова години?

2014.12.30 | 23:18

227
В навечерието на Нова година проклут бъди и никога ти да не се възродиш до девето коляно родоостъпник!Ти го правиш нарочно за да дразниш огнетеният и без това народ но тои не е твои народ твои народ са анадолците

2014.12.30 | 23:18

226
Ти си долен и мръсен плъх които се движи само по подземията и нанася на хората траини вреди !!

2014.12.30 | 23:18

225
Нашият цар Самуил получи сърдечен удар като видя воиниците си ослепени , а теб кога ще те видим да получиш сърдечен удар и да не станеш никога за да не вредиш на държавата ни!

2014.12.30 | 23:18

224
А твоята човешка забрава бързо забрави 500 години робство и наи вероятно не си гледал Време разделно, е теб това те чака родоотстъпнико колко ти платиха за това да го поднесеш на хората в навечерието на Новата година!ИЗРОД да те е убила маика ти още когато си се родил!

2014.12.30 | 23:18

223
САМО ГЕРБ БРАВО!
воленуглу СКОПЕНИЯ ПЕДЕРАСТ И ЯЛОВ ИБРИКЧИЯ

2014.12.30 | 23:18

222
Воленуглу дъртата мастия година и половина беше надупен на ДПС
Красимира

2014.12.30 | 23:18

221
Ами защо не потърсите отговорност и извинение от Република Турция за османското робство? Вместо да изменяте историята направете нещо полезно! И стига с тая толерантност към тея турци, че ми писна вече! Аман!!

2014.12.30 | 23:18

220
Ако не почувстваш омразата на хорта това означава че си животно или човекоподобно същество!

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини