340 лв. обезщетение за отглеждане на дете, прие НС

  • 19 декември 2014 17:15

  • 1302
  • 0
340 лв. обезщетение за отглеждане на дете, прие НС
©

Парламентът определи размер на паричното обезщетение за отглеждане на малко дете в размер на 340 лева.

Корнелия Нинова от БСП – лява България изказа отрицателен вот, като посочи, че Симеон Дянков е отвързал социалните плащания от минималната заплата.

„Когато тя растеше, те не следваха този ръст. Опитахме се миналата година да възстановим тази несправедливост и въпреки че законът не ни задължаваше, социалните плащания следваха и ръста на минималната заплата. Не ни изненадва този тип политика.

Правите икономии в бюджета от най-слабите групи. Замразявате парите за децата с увреждания, ваучерите за храна на работещите, помощите за първокласници, семейни помощи, помощ при бременност, хора с трайни увреждания, близнаците, майки студенти, обезщетение за безработица“, посочи Нинова.

Вицепремиерът поиска думата, като заяви, че много съжалява, че някой от БСП не е на неговото място, въпреки че са имали такава възможност в това правителство. „Когато ми разказвате за миналата година, всичко, което сте направили за майките струва 1.6 млрд. лева дефицит повече от предвиденото за всички българи. Ако сега направим същото, сигурно ще бъде доста безотговорно“, посочи Калфин.

По думите му, отвързването на социалните плащания от минималната работна заплата не е започнало при Симеон Дянков, а когато финансов министър беше Пламен Орешарски. „Ако не се беше случило, въобще нямаше да може да се случи вдигането на минималната работна заплата. Грижата за майките е важна, но не с пари назаем и дефицит, а с това, което държавата може да произведе и да им даде“, каза още Ивайло Калфин.

Последвайте канала на

Нора Виткова
1302 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини