Бареков поиска от ЕП помощ за пострадалите при наводненията у нас

  • 17 декември 2014 09:22

  • 2352
  • 3
Бареков поиска от ЕП помощ за пострадалите при наводненията у нас
©

Надявам се апелът на най-бедната европейска държава да бъде чут с новия бюджет. Това каза евродепутатът Николай БарековНиколай Бареков Николай Тихомиров Бареков е роден на 16 октомври 1972 година в град Пловдив, България. Завършва – член на ИБ на групата на ЕКР в Европарламента и лидер на „България без цензура“ по време на дебат по бюджета за 2014 и 2015 г. в рамките на пленарната сесия на ЕП в Страсбург. В присъствието на българския еврокомисар по бюджет и човешки ресурси Кристалина ГеоргиеваКристалина ГеоргиеваКристалина Иванова Георгиева е родена на 13 август 1953 година в София. Средното си образование, която в предишния мандат на ЕК отговаряше за кризите, Бареков отново поиска финансова помощ за пострадалите при наводненията у нас през това лято.

„Между 19 юни и 2 август опустошителни наводнения унищожиха най-бедната държава, членка на ЕС. Резултатът е – 15 загинали, унищожени са стотици къщи и хиляди българи останаха без покрив над главите си. Българското правителство изчисли загубите в държавата на около 30 милиона евро“, припомни Бареков последиците от бедствието.

Пред депутатите той съобщи, че е изпратил писмо до предишния председател на Европейската комисия - Жозе Мануел Барозу с искане за извънредна помощ от фонд „Солидарност“ в размер на 20 млн. евро, но тази помощ все още не е отпусната.

Бареков настоя апелът на най-бедната държава, член на ЕС, да бъде чут. „Хиляди бедни семейства и пострадали граждани очакват вашата подкрепа“, обърна се той към депутатите, като поясни, че на страната ни й трябват пари и реални помощи от Европейската комисия. „В противен случай този бюджет жертва хора и такива трагични казуси за в бъдеще ще бъдат все по-чести“, мотивира се евродепутатът.

Още в края на юни лидерът на „България без цензура“ се обърна с официално писмо към тогавашния председател на ЕК Жозе Мануел Барозу и еврокомисаря по кризите Кристалина ГеоргиеваКристалина ГеоргиеваКристалина Иванова Георгиева е родена на 13 август 1953 година в София. Средното си образование с искане на България да бъде отпусната помощ от 20 млн. евро. Парите за справяне с последствията от наводненията според него трябва да дойдат от Фонд „Солидарност“.

Месец по-късно Бареков получи писмо от Жозе БарозуЖозе Барозу Жозе Барозу - португалски политик, председател на Европейската комисия. Роден на 23 март 1956 г. в, в което тогавашният председател на ЕК му благодари за бързата реакция и му съобщава, че на България ще бъдат отпуснати средства за справяне с последствията от бедствието, като размерът им ще се определи, след като се установят щетите и след подаването на молба до Комисията от страна на българските власти.

Последвайте канала на

Нора Виткова
2352 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Хълк

2014.12.18 | 12:12

3
Всъщност, Бареков нищо не е правил. Толкова е зле, че даже е объркал сумата - щетите са 311 млн. евро, а не 30 млн. и то до септември месец. И понеже е пределно тъп, не може да осъзнае, че пари така или иначе се дават, но въпросът е, че се дават малко, защото формулата, по която се смятат е вързана за брутния национален доход. Това означава, че бедни държави като България ще получат по дефолт по-малко, защото им е малко брутния доход. А въпросното писмо до Барозу никой не го е виждал.
Лазар

2014.12.18 | 12:09

2
Само Бареков ли се сети да потърси помощ за окаяните люде??
Анонимен

2014.12.18 | 12:09

1
Най-после един български политик да реагира адекватно и да каже истината пред ЕС, а не да се свива като останалите.

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини