Бойко Борисов и правосъдният министър с обща позиция за скандалите в съда

  • 06 декември 2014 18:12

  • 5438
  • 38
Бойко Борисов и правосъдният министър с обща позиция за скандалите в съда
© Булфото

Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г и правосъдният министър Христо ИвановХристо Иванов Роден е на 13 септември 1974 г. в София.   Христо Иванов е магистър по право от Софийския излязоха с обща позиция за последните скандали около разпределенията на делата. В нея те настояват Висшият съдебен съвет да вземе мерки за премахване на съмненията за корупция в системата. Ето и текста на правителственото съобщение:

"След разговор между правосъдния министър Христо ИвановХристо Иванов Роден е на 13 септември 1974 г. в София.   Христо Иванов е магистър по право от Софийския и министър-председателя Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г във връзка с твърденията за нередности в откриването и разглеждането на делото за несъстоятелност на „Домейн Менада” и „Белведере дистрибуция”, както и другите случаи, които повдигат съмнения в начина на разпределяне и администриране на дела в търговско отделение на Софийския градски съд, двамата заявяват следното:

Изпълнителната власт не може да се намесва в разглеждането на конкретни дела и работата на институциите на съдебната власт по осъществяването на правосъдието. Но, когато публичното им отразяване показва системни проблеми, изпълнителната и законодателната власт не могат да останат безучастни с оглед на конституционните си правомощия, съобщиха от правителствената информационна служба. Изпълнителната власт е задължена на основата на изяснените факти да вземе политическо решение дали да предлага изменения в действащото законодателство, за да се осигури реална независимост на съдебната власт и честно правосъдие. А законодателната власт се налага да прецени своята отговорност за актуалното състояние на управлението на съдебната власт, защото избира половината от членовете на Висшия съдебен съвет и може да им потърси отговорност.

В настоящия случай ситуацията е именно такава, защото казусът показва дългогодишен отказ на всички власти да решат спешни проблеми на съдебната система и има сериозно въздействие върху инвестиционния климат в страната, върху нашите отношения с важни международни партньори и съвсем не на последно място - обществените очаквания и реакцията на силно гражданско недоволство и недоверие към някои институции на съдебната власт. Всичко това се отразява и върху диалога ни с ЕК и държавите-членки на ЕС в рамките на Механизма за наблюдение в областта на правосъдието и вътрешния ред. Изпълнителната власт и Народното събрание заявиха недвусмисленото си намерение да положат сериозни усилия за реформа на съдебната система и институциите на вътрешния ред. Тези мерки обаче няма да имат очакваното въздействие за повишаване на доверието към българското правосъдие, ако в конкретни случаи като този Висшият съдебен съвет и прокуратурата не реагират бързо и решително, така че да разсеят всякакви съмнения за търпимост към некомпетентност или криминализиране на органи на съдебна власт и да дадат ясен отговор на всички въпроси, което да доведе до понасяне на отговорност.

Затова настояваме Висшият съдебен съвет да вземе бързи и прозрачни мерки за премахване на съмненията в системата за разпределение на делата и за оповестяване на отговорите на всички въпроси за начина на администриране на търговско отделение в СГС. За международната репутация на страната ще бъде важно и прокуратурата да изясни всички съмнения за злоупотреби както по конкретния случай, така и по останалите казуси, по които в последните дни се повдигнаха въпроси за начина на тяхното разпределение и администриране. Само нулевата толерантност към всички съмнения за злоупотреби ще даде шанс на България да избегне все по-голямото уронване на престижа и нарастването на недоверието на гражданите в правосъдието."

Последвайте канала на

Novini.bg
5438 38

Свързани новини

Коментари 38

Добави коментар

2014.12.08 | 18:13

38
Как сте герберунгели,лапате ли турския кочан ?

2014.12.07 | 17:37

37
Бат БойКО. Напусни без бой. Не искам да ме наричат коврата на Балканите, заради такива неподготвени като теб.
Умник Гюро

2014.12.07 | 07:53

12
Комунистите в Урановите мини! Путин: Fuck Off!!!!!!

2014.12.07 | 17:37

36
Добре майна, направи справка в гогъл и провери колко напуснаха страна при комунистите и колко при вас демократите. Да не говорим, че си циганин вече с права.
воленуглу МУМИЯТА

2014.12.07 | 17:37

35
Ходжа ще опява воленуглу
ИМПОТЕНТНИЯ ПЕДЕРАС воленуглу ФЕСА

2014.12.07 | 17:37

34
За колко милиона иврика воленуглу се продаде на дпс
volenygly

2014.12.07 | 17:36

33
Brvo generale
BOIKO MINETA

2014.12.07 | 17:36

32
DA SMAZKAME TOVA TUPO VLRZUGO BOIKO KURVATA OLIGOFRENA!!

2014.12.07 | 17:36

31
Браво Бойко

2014.12.07 | 17:36

30
AKO MI IA PUSNAT TAIA TIKVA S EDIN ZAMAH CHTE MU SMAJA NEGRAMOTNATA ,DOLNA ALCHNA I GRROZNA KRATUNA

2014.12.07 | 17:36

29
KRADEZA VIKA DRAJTE KRADZITE,TIKVATA E DIREKTEN KLIENT NA PROKURATURATA

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини