ДПС поиска да няма давност за престъпленията на комунистическия режим (видео)

  • 29 октомври 2014 10:40

  • 5091
  • 47
ДПС поиска да няма давност за престъпленията на комунистическия режим (видео)
©

Внесохме в парламента три законопроекта, с които искаме да потвърдим принципите, които ни ръководят. Това обяви на брифинг в парламента депутатът от ДПС Четин КазакЧетин Казак Четин Хюсеин Казак е юрист и народен представител в 39-то Народно събрание и 40-то Народно.

Първият е законопроектът за изменение и допълнение на Наказателния кодекс, с който се предвижда да не се погасяват по давност престъпленията на комунистическия режим, включително и тези по време на възродителния процес. Знаете, че това е една доста болезнена за нас тема. Текстът е взаимстван едно към едно от внесения от ГЕРБ законопроект в миналото Народно събрание, като той е доусъвършенстван от наши експерти. С този законопроект никога не сме правили компромиси и не сме допускали пазарлъци с други политически сили. Държим неотклонно на позицията си, че престъпленията на комунистическия режим не трябва да се погасяват по давност, подчерта Казак.

Другите два законопроекта - за изменение и допълнение на Закона за гражданската регистрация и за изменение и допълнение на Закона за съдебната власт имат обща цел и общ предмет - заличаване от регистрите на ГРАО и централното бюро по съдимост насилствено наложените по време на т.нар. възродителен процес имена. За съжаление, и до ден-днешен получаваме жалби от граждани с турско-арабски имена, че когато подават заявления за издаване на свидетелства за съдимост от тях се изисква наред с актуалното си име да посочат и името, което насилствено им е било наложено по време на възродителния процес. Това изискване накърнява честта на тези граждани, те го приемат болезнено. В ХХI век е крайно време да се прекратят тези практики и хората да не бъдат връщани към този мракобеснически процес. Промяната може да стане много лесно чрез технически промени в системата на ГРАО и ЕСГРАОН, каза депутатът от ДПС.

Искаме по служебен начин Главна дирекция "Гражданска регистрация" да възстанови имената и на всички граждани, които са починали и насилственото наложените им имена не са сменени. Така те ще получат възмездие безсмъртно, посочи още Четин КазакЧетин Казак Четин Хюсеин Казак е юрист и народен представител в 39-то Народно събрание и 40-то Народно.

Колегата му от ДПС Тунчер Кърджалиев добави, че от движението се надяват законопроектите да бъдат подкрепени в парламента от всички политически сили, които изповядват евроатлантически дейности.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
5091 47

Свързани новини

Коментари 47

Добави коментар
Сали

2014.10.31 | 19:43

47
ДПС е с ГЕРБ

2014.10.31 | 19:43

46
прав е така както не трябва да има давност за престъпленията извършени след 89г.като национално предателство умишлено съсипване на държавата и т.н.със деиното у4астие на иммено тези от дпс.с откраднатите от нашата държава пари те подкупиха продажните политици и унищожиха цялата държавност...
Любо Ангелов от Бургас член на ПП АТАКА

2014.10.29 | 14:27

1
Салям алейкум братя сидерасти, нима забравихте че ние от АТАКА подкрепихме изборният закон на Мая Манолова, с което помогнахме на Бат Сали да стане депутат?Нима забравихте че АТАКА крепеше кворумът на ДПС и БСП повече от година? Нима забравихте че със мълчанието на АТАКА , АТАКА гласува заедно със ДПС и БСП и избраха Пеевски за шеф на ДАНС? Нима забравихте Комисиите на АТАКА за Авиотряд 28, които не доказаха никакви нарушения?Нима забравихте как Волен Сидеров удари полицай и не последва нищо? Нима забравихте как АТАКА не направи нищо срещу мюфтииството което поиска земи? Помни Българино помни, иначе лошо.

2014.10.31 | 19:43

45
Няма да забравим "АЛО Ваньо" , няма да забравим как Бойко подари кученце на Доган и го нарече най-великия политик, няма да забравим как Бойко возеше чалгарки и бистришките тигри в кугъра , няма да забравим как ГЕРБ И ДПС гласуваха заедно против всички про-български предложения на АТАКА ,няма да забравим самозапалилите се ,няма да забравим мръснишките смс-и които бойко пращаше на 14 годишната Сесил Каратанчева :)
Детето на Кочо

2014.10.31 | 19:42

44
Аз искам да няма давност за престъпленията на турците по време на "турското присъствие" в България

2014.10.31 | 19:41

43
ТОВА ЛИ Е НАЙ-ВАЖНО СЕГА.КАКВО КРОЙТЕ ПАК,ВИЕ ОТ ДПС.БЬЛГАРИ,НЕКА БЬДЕМ РАЗУМНИ,БДИТЕЛНИ И ОТГОВОРНИ ПРЕД РОДИНАТА СИ.
BOIKYYGLY HANUMATA NA DOGANG GALTA TURSKA SPERMA

2014.10.31 | 17:56

42
i tozi mu go zavira na boiko tikvata
непримирима българка

2014.10.31 | 17:55

41
Аз искам извинение за турското робство. Аз искам извинение за всички убити, изнасилени, взети в плен и направени еничари. Аз искам извинение за заграбените български земи. Аз искам извинение за опит за намеса във вътрешната ни политика. Аз искам извинение за насилствено помохамеданчване на българското население. Аз искам извинение за всички разрушени църкви. Аз искам съд за предателите, подвизаващи се в България под формата на незаконно движение.
Дан-55

2014.10.30 | 18:59

40
Със заличаването на имената на турците ще отпаднат и престъпните им деяния в България извършени в този период на време. А ТЕРОРИСТИЧНИТЕ АКТОВЕ ИЗВЪРШЕНИ ОТ ТУРЦИ В БУНОВО,ВАРНА,ПЛОВДИВ НЕ Е ЛИ ВРЕМЕ ТАЯ ТЕРОРИСТИЧНА ПАРТИЯ ДА БЪДЕ ПРЕМАХНАТА ?НАКЪРНЕНА ЧЕСТ? ИЗВРАТЕНА НАГЛОСТ.

2014.10.30 | 18:51

39
DPS e za zali4avane ot zemqta !!!!!!!!!!!!!!!!
Българин - антикомунист

2014.10.30 | 06:31

27
Отпадане на давността /сега е 20 г./ за извършените от комунистите престъпления означава, че ще им бъде търсена отговорност за ВСИЧКИ престъпления от 9 9 1944 до 10 11 1989, вкл. и за масовите убийства.
аз

2014.10.30 | 18:50

38
А за убийствата , извършени преди 9.9.1944г. ще търсим ли сметка?

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини