ГЕРБ и патриотите склонни на коалиция (видео)

  • 16 октомври 2014 17:35

  • 11018
  • 74
ГЕРБ и патриотите склонни на коалиция (видео)
©

Това, което те ни представиха, за нас е гаранция за едно стабилно следващо управление и имаме тяхното съгласие за подписване на споразумение за участие в следващото управление.

Това заяви на трибунка в парламента след почти 5 часа преговори между ГЕРБ и Патриотичния фронт Румяна Бъчварова от партията на Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г.

Разминавания имахме единствено по терминологични и смислени особености, допълни тя, като изрази задоволство от факта, че патриотите признават правото на най-голямата политическа сила да определи министър-председател и председател на Народното събрание.

ПФ са настоявали всички кадрови назначения да бъдат съобразени с качествата на кандидатите, което задоволява ГЕРБ. Двете партии също така са изразили единна позиция, че единственият партньор, който не биха приели в управлението, е ДПС заради порочния модел на управление на движението, а не заради неговите избиратели.

Бившият шеф на бюджетната комисия Менда Стоянова подчерта, че от всичките 18 точки е постигнато съгласие по 14. По 5 са направени редакционни корекции, така че да се изясни смисълът по-добре.

Съгласие е постигнато по теми като евроатлантическата ориентираност на страната; темата по осигуряване на висок икономически растеж; темата за подобряване на бизнес средата с електронно правителство; темата за включването на България в Европейския банков съюз; решаване на проблемите на КТБ, като без специален закон за КТБ бързо да се уреди изплащането на гарантираните депозити.

Още темата по доверието към ЕК и възстановяването на еврофондовете; темата за ускореното извършване и изграждане на инфраструктурни проекти; темата за гарантиране интереса на българските потребители; за отделно министерство на енергетиката; гарантиране енергийната независимост на страната.

Стоянова обясни, че двете партии са имали различия по бюджетната и данъчна рамка на страната. Сериозните различия са във философията на данъчната система, на която ГЕРБ държи, коментира тя, но подчерта: „Ще изчакаме да видим дали са готови да отстъпят в тези свои виждания“.

Другата тема, по която не се е стигнало до решение, е Националната програма за енергийна ефективност – една от основните политики на ГЕРБ.

Третата - НЗОК. „Ние предвиждаме няколко последователни стъпки, а не демонополизиране на касата, както те. На този етап не можем да се съгласим с тях, допълни Менда Стоянова.

Четвъртата тема, по която не е постигнато съгласие, е пенсионната реформа.

За съжаление, 3 от тези 4 теми, са много сериозни. Така че остава в полето на нашите евентуални бъдещи партньори да размислят и да излязат със становище дали могат да приема нашите политики в тези области и да отстъпят от своите, категорична бе Стоянова.

От думите й стана ясно, че е имало секторни политики, по които не е дискутирано, с цел да бъде постигнато съгласие по едни по-крупни теми, като например сектор „Туризъм“.

От страна на Патриотичния фронт също последваха реакции.

Лидерът на НФСБ Валери Симеонов изрази задоволство от преговорите и благодари на колегите си от ГЕРБ, че са приели тази позиция и са проявили разбиране.
„Ние, както вече беше казано, по никакъв начин не оспорваме правото на първата политическа сила. Ако бъдем поканени да представим специалисти, ние ще ги предоставим, като изцяло поемаме отговорността, при евентуално достигане на разговора на следващи фази. На разположение сме“, каза той.

Опитахме се да не бием рекордите на Гинес от вчера за дълги разговори, защото след втория-третия час, нещата започват да се повтарят, пошегува се от своя страна и лидерът на ВМРО Красимир КаракачановКрасимир Каракачанов Красимир Дончев Каракачанов е заместник министър-председател по обществения ред и сигурността.

Държа да подчертая, заяви, той, че сме имали различия в нюансите. 2 от нещата, за които намерихме съгласие е еврочленството на Турция. Разбрахме се, че този въпрос ще бъде подложен на референдум, ако се стигне дотам и ние управляваме, посочи лидерът на войводите.

Втората тема е за нелегалната емиграция - стигнало се е до общото решение, че трябва да бъде изградена оградата по цялата граница и да бъде увеличено видеонаблюдението.

Ние днес обсъждахме тези 18 точки - приоритети на ГЕРБ. Предстои, при евентуална втора среща, да обсъдим детайлите, които ПФ е представил. След последния вариант, който сме изпратили, ние сме допълнили някои неща. Ние не отстъпваме от нашите програми и нашите идеи, категоричен бе съпредседателят на Патриотичния фронт.

Последвайте канала на

11018 74

Свързани новини

Коментари 74

Добави коментар

2014.10.17 | 13:22

66
Пази Боже България от фронтове за спасения, атаки и движения за права и свободи.

2014.10.18 | 19:02

74
То пази боже и от Бостан-ДПС и ДПС-2 наречена Деформаторски Блок все "евроатлантици" достоини соросоидни чеда.
бълГАРИЯ

2014.10.17 | 13:23

73
НЯМА ЮЖЕН ПОТОК НЯМА БЪЛГАРИЯ.ЧАКАНИ ГЛАД ,МИЗЕРИЯ ,,СМЪРТ И ТУРЦИЗАЦИЯ ЦИГАНИЗАЦИЯ.
AJ4A

2014.10.17 | 13:23

69
Хайдеееее, още една ПРОРУСКА ПОДЛОГА се появи и нададе глас ..... Пожарникарчето храни хората с асфалт, а ти почна да ги храниш с ........ газ и тръби ли бе БОЛШЕВИШКА ОТРЕПКО!!!!!
AJ4A

2014.10.17 | 13:21

63
ЧЕРВЕНИ БОКЛУЦИ, ЧЕРВЕНИ БОКЛУЦИ, ЧЕРВЕНИ БОКЛУЦИ!!!! Сега се стягайте и за ЮЖЕН ПОТОК!!!! Догодина може и да надминем Белград по лизане на задника на другаря Путин и да направим още по помпозен парад за .......... 9-и Септември!!!!! Червени боклуци!!!!!
123

2014.10.17 | 13:23

72
ти путьо белград ги остави.белград си договориха пазара и ще бачкат и ще свалят милиарди от русия.ти гледай нас че нямаме никакъв пазар и затова икономиката ни няма да тръгне никога.безрабтицата още по голяма ще стане.няма оправяне ей така ще си останем с подаяния -трохи от ЕС.беден и гладен народ най лесно се управлява.сърбия са 50 години пред нас.разбра ли мизерник недоклатен

2014.10.17 | 13:23

71
Тези от Патриотичният фронт са толкова патриоти колкото джихадистите са християни за тях е важна лапачката!
merzost

2014.10.17 | 13:23

70
onIE tsiganin simeonov plyu predi po Volen no sega gleda dane izturve kokala

2014.10.17 | 13:22

68
Има две възможни коалиции- с участие на дпс или с участие на герб! Трети вариант няма! Е за коя да е ПФ???

2014.10.17 | 13:21

62
ПФ Е ЗА БЪЛГАРИЯ, ТЪПАКО! ГЕРБ НЕ ПОЛУЧИ ПОДКРЕПЯ ЗАЩОТО ХОРАТА НЕ ГИ ИСКАТ. АРЕ ХОДИ СЕ ШИБАЙ.
666n

2014.10.17 | 13:22

67
Войводи ли? Плюнки по им подхожда. Старите войводи на ВМОРО в гробищата ще се обърнат.
111

2014.10.17 | 01:07

41
след всички тия пазарлъци с тризначките, може ли някой да ми каже какъв беше смисъла на нашето гласуване. преди 5 год. воленчо излъга народеца и после побърза да се подложи на боко. сегашните "патриоти" правят същото. нима гласувалите за "патриотите" не е могло директно да си гласуват за боко, та да не се стига до тия "маневри" и извращения

2014.10.17 | 13:22

65
Не може, защото Гробарите нямат подкрепата на народа! Наложи се да купуват гласове и да създават или купуват партии, които уж са с коренно различни платформи, а да го подкрепят при създаването на коалиция!

2014.10.17 | 08:32

60
ПФ се самоуби. На следващите избори ще гледа жално отстрани, докато другите си броят гласовете.

2014.10.17 | 13:22

64
Защото гони дпс от властта ли
AJ4A

2014.10.17 | 01:06

36
Абе, хора, още ли не сте разбрали, че животът не е безкраен????? За какви други избори пишеш - от избори на избори и животът на милионите онеправдани и съсипани от комунистическата измет българи ще е вече в историята, без да са видяли капчица спокойствие, без да са имали мъничко радост!!!! И всичко това заради ОЛИГОФРЕНИТЕ ги предават за парче пица или следствие на крайна простотия и полуграмотност!!!!

2014.10.17 | 13:21

61
Валери Симеонов иска Турция в ЕС, Бойко лиже петите на Ердоган. После дпс било турска партия.

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини