РБ: Подкрепа може да се дава само срещу реформи

  • 14 октомври 2014 10:24

  • 1452
  • 2
РБ: Подкрепа може да се дава само срещу реформи
©

Подкрепа може да се дава само срещу реформи. Предстои преговорният екип на Реформаторския блок да изработи обща позиция във връзка с преговорите утре. Вчера имаше Граждански съвет на блока и беше взето решение за формат от наша страна „5 плюс  1“ – пет представители на партиите в РБ и един – на Гражданския съвет. Това каза в интервю за БНР Димитър Танев, член на Изпълнителния съвет на ДБГ и народен представител, избран от Стара Загора, който вчера беше излъчен за член от ДБГ на преговорния екип на Реформаторския блок.

Той уточни, че на проведения вчера Гражданския съвет на РБ за представител на ДСБ е посочен д-р Петър МосковПетър Москов Д-р Петър Стефанов Москов е роден на 17 декември 1970 г. в София. Петър Москов завършва, от СДС участник в екипа ще бъде Румен ХристовРумен Христов Румен Христов е български политик, кандидат за президент на СДС. Христов е роден на 27.12.1955 г. вТрайчо ТрайковТрайчо Трайков Трайчо Трайков е бивш министър на икономиката, енергетиката и туризма в правителството на Бойко ще представлява Гражданския съвет, а Корман Исмаилов -  НПСД, като се очаква днес БЗНС ще решат кой ще бъде техен представител.

Танев беше категоричен, че ключови сектори за РБ са реформите в съдебната и административната системи,  реформа на пенсионната система,  ускоряване на реформите в образованието и здравеопазването, реални мерки за борба с корупцията и престъпността, подобряване на икономическата среда. Притеснен съм около информацията за теглене на милиарди нови заеми. Ще предложа за основа на наша позиция да се приеме принципът, че нови заеми могат да се теглят само ако има яснота за какво ще се ползват. Не може да се „запушват дупки“ с подобни суми в нереформирани системи, добави още той.

Попитан за вътрешнопартийния референдум, обявен сред членовете на ДБГ вчера, Димитър Танев каза, че е важно хората да бъдат питани и да се взема мнението на членовете преди ключови решения. Обещахме още преди началото на предизборната кампания, че каквито и да са позициите ни, те ще се заемат на базата на решението на нашите членове, не само на ръководните органи, допълни още той. Танев съобщи, че членовете на партията отговарят на електронна платформа на два въпроса - съгласни ли сте РБ да участва в коалиционно правителство в рамките на новия парламент и кои от партиите и коалициите приемате за партньори, като възможностите за отговор на този въпрос са за 4 партии, без ДПС, БСП и „Атака“, които подкрепяха кабинета „Орешарски“.

До края на седмицата нашите членове ще кажат мнението си и на Националния съвет на ДБГ в събота ще обявим нашата позиция, посочи Танев като допълни, че, според него, всяка партия би трябвало преди подобни ключови решения да пита членовете си.

Попитан за обявеното вчера начало на процедурата по членство на ДБГ в ЕНП, Танев отговори, че още при учредяването на ДБГ партията е заявила, че ще предприеме членство едва след доказване на парламентарна тежест и тъй като това вече е факт, се пристъпва към процедурата. Няма как едно членство в ЕНП да стане без положително мнение на най-големия член на ЕНП в страната, уточни още Танев, визирайки ГЕРБ.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1452 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2014.10.14 | 22:28

2
Сборната групичка от клоуни, нарекла се незнайно защо реф.блок имат самочувствието на значим фактор в българската политика. Съвсем скоро тези безхаберници и кариеристи ще се разпаднат като организация,защото все някой ще остане без "кокал". Пази боже от гладни псета!

2014.10.14 | 20:31

1
Виждате ли как костовите мошенници надават вой за " съдебна реформа и реформа в обществените поръчки и че русия била заплаха". Спомняте ли си, че точно същите партии преди 15 години сложиха своя човек за главен прокурор - филчев беше май. А че с тия обшествени поръчки продадоха предприятията на офшорки, за стотинки? А че подписаха договор с русия, обричайки нефтохим само с руски нефт, а договора за 10 години доставка на газ на пъти увеличени цени, като овчаров?

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини