Член на ЦИК: Изборният борд няма законово уредени функции

  • 14 август 2014 10:06

  • 959
  • 1
Член на ЦИК: Изборният борд няма законово уредени функции
©

Румяна Сидерова, член на Централната избирателна комисия, предположи в интервю пред БНР, че Изборният борд, който ще се създаде към Министерския съвет, ще пресъздаде правилата на предишния борд, действащ преди изборите от 2013-а година.

"Няма пречка проф. Емилия Друмева, като съветник на премиера Георги БлизнашкиГеорги Близнашки Проф. Георги Петков Близнашки е роден на 4 октомври 1956 г. в с. Скравена, Софийска, да участва в Обществения съвет към ЦИК. Изборен борд е ново понятие, то няма никакви функции, уредени нито в закон, нито в подзаконов нормативен акт. Трябва да видим какви са им правилата. Ако има конфликт на интереси, няма да участваме в техните заседания или поне ще изпращаме представител. Трябва да се види за какво става дума, да се направи преценка и да се вземе решение от ЦИК. При нас има Обществен съвет и то от легитимни обществени организации, които са наблюдатели на изборите. Мисля, че това е достатъчна структура, която отвътре наблюдава нещата", каза още Сидерова.

От миналите избори стои отворен важният въпрос за наблюдателите. Ще се търси ли легитимност на организациите, които изпращат наблюдатели? "За съжаление на вчерашното заседание една немалка част от колегите, блокираща квотата, не възприеха предложението на Обществения съвет да изискваме и съответните документи и обяснения от наблюдателите за тяхната квалификация, предишни участия, за това какво биха наблюдавали в изборния процес, за да се види, че това е сериозна организация. Предложеният текст отпадна. Това се корени и в закона, който много семпло урежда тези изисквания. Затова се появиха тези фантомни организации", заяви още Сидерова. Тя беше категорична, че намаляването на бюджета за медийните пакети за изборите няма да се отрази на равнопоставено участие в медиите на всички участници във вота.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
959 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2014.08.14 | 20:17

1
Dolu Plevneliev i Kotilo !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини