Йордан Бакалов обичал да стреля по едър дивеч

  • 09 август 2014 15:17

  • 2815
  • 8
Йордан Бакалов обичал да стреля по едър дивеч
©

Страстен ловец, притежава автоматични пушки и с тях отстрелва едър дивеч.
Така приятели описват служебния вътрешен министър Йордан БакаловЙордан Бакалов Йордан Бакалов е роден на 1 септември 1960 г. в град Асеновград. Завършил е ТИХ „Асен, който не пропускал излети, когато има възможност, пише "24 часа".


Обикновено се целел в глигани и диви кози, но обичал да гърми и по пернати. Имал сериозни постижения в лова на диви прасета. “Толкова е точен в мерника, че понякога му завиждам. Добре, че е с очила. Ако ги нямаше, никога няма да можех да го стигна в стрелбата”, казва дългогодишният му съратник в политиката и семеен приятел Здравко Зафиров, който беше зам.-министър на вътрешните работи и на МО в правителството на Иван КостовИван Костов През 1967 година завършва средно образование в 18-о СПУ "Кирил и Методий" (СОУ "Уилям Гладстон") -.

Откакто Бакалов оглавил МВР, телефонът на Зафиров не преставал да звъни.
“Честито!”, непрекъснато чувал в слушалката той. “Чакайте, бе, не съм аз министър, за да ме поздравявате”, отвръщал той. “Няма нищо, предай му нашите поздравления”, настоявали те.

“С Данчо тръгнахме в политиката от нулата. Той остана по-дълго в нея благодарение на опита, който натрупа в 4 парламента”, казва Зафиров. В далечната 1995 г. Бакалов е кандидат-кмет от СДС на Асеновград. Тогава губи с малко от претендента на БСП Божидар Малинов.

Независимо от това сините лидери виждат в него обещаващ политик. И той оглавява СДС в родния Асеновград. Това е трамплинът, който го изстрелва по-нагоре. Дълги години е начело на синята организация в Пловдивска област и зад гърба си има 4 мандата в Народното събрание.

През март 2013-а Бакалов обяви, че се оттегля от политиката и се отдава на преподавателска работа. Защитава дисертация и става доцент. Сега чете лекции по национална сигурност в Нов български университет и в Колежа по икономика и администрация в Пловдив.

Казва, че му харесва това занимание и най-вече, че е сред млади и необременени хора.
Няма как обаче да избяга напълно от политиката, след като е пребивавал толкова дълго в нея. Трудно може да се намери пловдивски седесар, който да каже нещо лошо за Бакалов.
“Никога не изразяваше крайни мнения и не се конфронтираше. Това му помогна в кариерата. Помня, че дори Иван КостовИван Костов През 1967 година завършва средно образование в 18-о СПУ "Кирил и Методий" (СОУ "Уилям Гладстон") -, макар да беше вече напуснал СДС, да казва за Бакалов: “Данчо е добро момче”, разказва бившият областен управител на Пловдив Андон Андонов, заклет костовист.

Той смята за правилен избора на президента Росен ПлевнелиевРосен Плевнелиев Росен Асенов Плевнелиев е президент на Република България и бивш министър на регионалното да предпочете Бакалов за служебен министър на вътрешните работи. “През годините като депутат натрупа опит и най-вече в областта на сигурността и досиетата, това ще му е от полза в МВР”, изтъква Андонов.

“Може ли да помогне, на никого не отказва, без да иска нищо насреща”, вметва Здравко Зафиров. И припомня как двамата с Бакалов редовно се грижели за баба Минка Пророчицата от с. Осетеново, Казанлъшко. Преди години я попитали от какво има нужда, а възрастната ги помолила да закупят земята под селската църква, която тя изградила.

“Извадихме с Данчо лични пари и изпълнихме желанието ”, казва бившият зам.-министър. Въпреки че дълги години пребивава на жълтите павета, Бакалов не си помислил нито за миг да изостави родното място.
“И сега си живее в Асеновград в скромна къща, а съпругата му Тошка изобщо не се е
местила в София”, допълват авери на министъра. Съпругата никога не му се е месила в работата и винаги е страняла както от политиката, така и от светлините на прожекторите. Тя се грижи единствено за дома.

Двамата се запознали на студентска бригада в Елхово, където Тошка беряла ябълки, а Данчо - цвекло. Свалил я буквално на полето. Учели инженерство и по соцвреме ги пратили да прибират реколтата. Живеели в бараки с общи бани. След работата на полето вечер се отбивали в местното заведение. Там Бакалов се проявил като танцьор и омаял Тошка.

Няколко години по-късно се оженили. Заживяват в Асеновград, раждат се синовете им Иван и Валентин, които вече са големи. Първият е завършил археология, а вторият е студент. Бакалов още не е станал свекър.

“Не се е чуло да е вдигал сватба, инак щеше да ни покани”, казват приятелите на министъра, който на 1 септември ще навърши 54 г. Няма как да живееш в Станимака и да не се пробваш в кулинарията.

Градчето е известно с прочутите гръцки сармички, изискани гозби и хубаво вино. Принос към местната кухня внасят както гърците, така и турците, които открай време живеят в Асеновград. Бакалов обаче отдавна е забравил кулинарните си навици, с които навремето впечатлявал съпругата си. Сега предпочита нейните специалитети.

Посветил е времето си на научни занимания. Надградил е докторантурата си с монографията “Теоретичен модел на политика за сигурност и граждански контрол в Република България”.

Според рецензента му проф. Любомир Минчев от академията на МВР Бакалов си е поставил твърде амбициозната и много добре изпълнена задача да напише теория за сигурност и граждански контрол.

Предвид благия му характер едва ли ще мъчи студентите, на които преподава. Отзивите са, че не е заядлив и не къса на изпити. В същото време обаче изисквал от младежите да знаят материала. Студентите му го описват като земен и разбран човек.

Последвайте канала на

2815 8

Свързани новини

Коментари 8

Добави коментар
Lyubo Angelov Дъртото педи от Бургас

2015.03.23 | 13:56

8
ПОВТАРЯМ за всички депесари от АТАКА защото те са глуповати и трябва да им се повтаря многократно! АТАКА УМРЯ Викайте ни АТАКАЛЪ! Да живее Вюлент Сидероглу хихихихихи
boiky e ybiec

2015.03.23 | 13:55

7
aide na setne ra3kriite i boiko tikvata,kakvi gi e varshil de-ra3kriite gi vsizkiiiiiiiii do edin-nai ve4e tikvata gqurska
BOIKO MINETA

2015.03.23 | 13:55

6
kurvata boikoygly i3li3a vsizki ga3ove na turcite i tova mi bilo politik--boje,boje
(:

2014.08.10 | 09:51

5
Ne mu li e jal da gi otstrellva jivotinkite tozi mrusniik

2014.08.10 | 00:45

4
РЗС: В ДАНС са мафиоти, отвличат свидетели
Патриот

2014.08.09 | 22:59

3
Трябва да се разследва най-големия мужду крадците- кмета на Карлово -за връзки с ДПС-обръчите и членство в Реформаторския блок.Как ли ги съчетава всички дейности.Сигурно има 3 или 4 лица едновременно.

2014.08.09 | 20:12

2
ЕДЪР ДИВЕЧ - ЧЕРВЕНИ ПРАСЕТА.

2014.08.09 | 16:52

1
...мислейки се ееех,ако това беше жена ми

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини