Илияна Цанова: Реформите се връщат в дневния ред на България

  • 08 август 2014 09:53

  • 4677
  • 4
Илияна Цанова: Реформите се връщат в дневния ред на България
©

Като изключително важно събитие за България Илияна ЦановаИлияна Цанова Илияна Цанова е родена на 19 януари 1976 г. в гр. София. Магистър по финанси от Университета за определи споразумението за партньорство с ЕК. То ще осигури 16 милиарда евро за подкрепа на българската икономика. Това са парите за земеделците, младежите, безработните, природата, градовете и селата, и др. Този документ връща реформите в дневния ред на България, по думите на Цанова. Тези реформи не могат повече да се отлагат и ЕК ще бъдат наш партньор в този процес, каза тя.

В края на месеца споразумението ще бъде подписано на официална церемония, заяви Илияна ЦановаИлияна Цанова Илияна Цанова е родена на 19 януари 1976 г. в гр. София. Магистър по финанси от Университета за.

Общият ресурс от европейските Структурни и Инвестиционни фондове, които ще можем да ползваме, възлиза на над 9 милиарда евро, които ще се реализират чрез девет програми, уточни Илияна ЦановаИлияна Цанова Илияна Цанова е родена на 19 януари 1976 г. в гр. София. Магистър по финанси от Университета за. Ефектът върху икономиката, ако се възползваме ефективно от тези пари, ще е голям – растеж на БВП, ефект върху публичните плащания, ефект по отношението на заетостта - увеличението й от 6% ще се дължи на тези проекти. Стратегически приоритети са научните изследване, иновациите, здравеопазването, транспорт, добро управление и достъп до качествени административни услуги. Лекарите и медицинският персонал ще могат да получат допълните средства, по програма за развитие на човешките ресурси. Студентите и докторантите също ще могат да се възползват по част от програмите, посочи Цанова по време на брифинга.

До 2016 година трябва да имаме напредък по секторните реформи и по така наречените хоризонтални реформи. Работата тепърва започва, като основен приоритет е одобрението по оперативните програми. По план втората половина на септември трябва да се проведат консултации с ЕК, като целта е да се финализират тези програми.

Има изготвен план за процеса на акредитация за разплащане на средствата по оперативните програми, стана ясно още.

По думите на Цанова има възможност определени проекти да стартират предварително с бюджетни средства. Това ще се прецени от съответните министерства по време на следващото правителство. Тя се е запознала с доклада на Ек по програмата околна среда. По думите й два са основните проблеми – първият: проблем с контрола на ниво управляващи органи; вторият: има какво да се желае по отношение на процедури, процесът на провеждане на обществени поръчки.

По думите й предварителният контрол може да бъде много по ефективно структуриран. Това споразумение ще се изпълнява поне от две правителства, като не включвам служебното правителство. Приемственост трябва да има, заяви Цанова. Към бюджета на ЕС България плаща 900 млн. лв. на година, но ползите на България са в пъти повече от това което България плаща на ЕК, заяви служебният министър, отговаряйки на журналистически въпрос. Стана ясно, че чрез фонда за най-нуждаещите могат да се раздават храна и най-необходими вещи.

Последвайте канала на

Нора Виткова
4677 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2014.08.08 | 16:03

4
Какви реформи и в полза на кой?! Кой те упълномощи да определяш дневния ред на обществото?! Изборите предстоят,а ви сте никой. Хората, които ви избраха на тъмно са никой. Достатъчно ни реформираха от Костов до сега.

2014.08.08 | 16:03

3
Тикво забрави да споменеш образованието или пак ще оставите дириктори да източват пари с пиктивни класове

2014.08.08 | 16:03

2
ТИ ЛИ БЕ КРАТУНО ПРОСТА,ГОВОРИШ ЗА ОБРАЗОВАНИЕ. ПРЕБРОЙ СИ ГРЕШКИТЕ В ЕДИНСТВЕННОТО ИЗРЕЧЕНИЕ КОЕТО СИ НАПИСАЛ.
oooo

2014.08.08 | 14:43

1
taqq ot vsi4kite novi e edinstvenoto pi4nence dett staaa za e.b.a.neee!!!

Добави коментар

Свързани видеа

Свързани галерии

Водещи новини