Подкупват кметове да се отказват от мандат с курорт

  • 19 септември 2011 07:25

  • 1391
  • 0
Подкупват кметове да се отказват от мандат с курорт
©

Кандидат-кметове в Tърновско се отказват и продават срещу почивки, екскурзии, пари на ръка и други благинки, пише в Монитор. Два месеца преди изборите един от кандидат-кметовете в лясковското село Мерданя получил оферта да се откаже от надпреварата за вота срещу 1000 лв. в брой и едноседмична почивка на морето. Предложението било отправено от горнооряховски бизнесмен, приятел на един от конкурентите му за кметския стол. След като размишлявал върху предложението няколко дни, мераклията за селски управник решил все пак да го приеме, починал си хубаво на морето и не се регистрирал за изборната надпревара.

„На изборите нищо не се знае и нищо не е сигурно. Може да спечеля, но може и да загубя. Затова реших да си взема това, което ми се предлага като нещо сигурно. А за следващите кметски избори пак ще се кандидатирам. Има време да покметувам”, споделил той със свои близки. Мъжът от Мерданя не е единственият кандидат-кмет, сключващ предизборни сделки. В много от селата зад обявилите се за независими кандидат-кметове стоят местни и столични бизнесмени, които ги подпомагат финансово.

В едно от горнооряховските села бизнесмен от София купил къща там и още в началото на юли започнал да обикаля и да пита хората имат ли нужда от дърва или въглища, които щял да им докара на по-тънка цена. Единственото условие било те да се подпишат в инициативния комитет, подкрепящ кандидатурата му за бъдещ кмет. При победа на изборите бизнесменът обещавал по три кубика дърва
без пари на подкрепилите го. Месец преди изборите битката за всеки глас вече започна и се води крайно ожесточено. В селските кръчми и бакалийки търговците дават на вересия само срещу обещанието за глас в подкрепа на техния кандидат. В битката за гласове активно се включват и някои от лихварите в градовете, които са готови да свалят малко убийствената лихва, но срещу доказателство, че на изборите човекът, взел пари от тях, е гласувал за посочения кандидат-кмет. Търновец пък направо подскочил, когато след посещението си при местна врачка вместо да му гадае за бъдещето тя най-безцеремонно започнала да го разпитва за кого ще гласува на изборите и се скъсала да му хвали единия от кандидатите за кмет на старата столица.

Последвайте канала на

Novini.bg
1391 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини