България изпраща на ЕК становището си по "Южен поток"

  • 25 юни 2014 17:38

  • 1294
  • 5
България изпраща на ЕК становището си по "Южен поток"
©

Правителството одобри позицията на България по процедура за нарушение номер 2014/2176 по описа на Европейската комисия, касаеща изпълнението на българския участък от проекта "Южен поток", съобщиха от пресцентъра на кабинета.

В официалното уведомително писмо от 3 юни 2014 г., с което е стартирана процедурата по нарушение, ЕК повдига три въпроса, по които изразява опасения за възможно нарушаване на законодателството на ЕС, а именно: определянето на "Южен поток България" АД за проектант, оператор и собственик на тръбопровода, компетентността на България да сключи междуправителственото споразумение с Русия, свързано с проекта, и възложени от "Южен поток България" обществени поръчки.

Официалното уведомително писмо е първи етап от досъдебната фаза при процедурата за нарушение на законодателството на ЕС, като на България е даден срок от един месец да изложи съображенията си по очертаните въпроси.

Проектът на позиция е разгледан от Съвета по европейските въпроси към Министерски съвет на 23 юни 2014 г.

С позицията си правителството представя аргументи и мотиви в подкрепа на вземаните от българската страна решения по повдигнатите от Комисията три въпроса, а именно: със сключеното през 2008 г. междуправителствено споразумение не са предоставени изключителни права, концесия или обществена поръчка на "Южен поток България" АД да проектира, финансира, строи и експлоатира газопровода, който ще бъде собственост на компанията.

Създаването на дружеството с решение на МС през 2010 г. е в съответствие с вътрешното законодателство и не нарушава разпоредби от Общностното законодателство. По отношение на възлаганите от дружеството договори не се нарушават принципите за недискриминация, равно третиране и прозрачност и прилаганите от дружеството правила съответстват на тези принципи, пише в съобщението.

Последвайте канала на

1294 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар

2014.07.01 | 22:44

4
Какво се правят на интересни европедерасите в Брюксел ?! ВЧЕРА АВСТРИЯ на най-високо ниво подписа с ПУТИН Южния поток !

2014.07.01 | 22:45

5
ЮЖЕН ПОТОК ЩЕ СЕ СТРОИ КОГАТО БРЮКСЕЛ РЕШИ, АКО ЩЕТЕ СЕ НАСЕРЕТЕ.

2014.06.26 | 04:03

1
в австрия не са ли европедерасти? Нали са в ЕС, а вие мразите ЕС, червен кретен

2014.06.26 | 09:39

3
Правителството няма морална отговорност да изпраща отговори за Южен поток, защото то няма подкрепата на българския народ. Стойнев и Орешарски ще бъдат съдени от следващото легитимно народно правителство. Най-вероятно, Бойко ще ги тикне в Белене да си чукат чакъл, колкото си искат, и да си строят 'съветски проекти'. Мръсни комунисти-предатели на българския народ!

2014.06.26 | 04:03

2
Днес др. Путин уведоми, че България ще бъде снабдявана с американски газ. Честито, другари!

Добави коментар

Водещи новини