БСП и ДПС в един глас: Показахме нов морал

  • 18 юни 2014 08:14

  • 1626
  • 4
БСП и ДПС в един глас: Показахме нов морал
©

Най-важното, което може да се обобщи от КСНС е, че българските партии избраха пътя на диалога и отхвърлят всички останали пътища за развитие на държавата.

Това каза пред камерите на БНТ Валери Жаблянов, депутат от БСП. Заедно с него гости бяха още Янко Янков, депутат от ДПС и Димитър Лазаров, депутат от ГЕРБ. Този парламент работи в много тежка обстановка. 2013 година беше една от най-грозните за българския парламентаризъм, продължи Жаблянов. Кворумът зависи от разбирането на колегите от ГЕРБ кои закони са важни. Има много закони, които могат да ни дадат обща основа за работа. Очаквам парламентът да работи конструктивно, допълни той. Промяната в българското общество е възможна по два пътя. Пътят на изборите и на работещ парламент. Аз се радвам, че този парламент устоя на силния натиск. Това правителство е също толкова легитимно, колкото ще и следващото. Това е българско правителство. Тезата, че правителството не може да излъчи еврокомисар е несъстоятелна, категоричен беше Жаблянов.

Янков Янков също изказа удовлетворение от решенията на КСНС. За пръв път се забеляза нов полъх в политическата система. Постигнахме консенсус, който ще доведе до конструктивни промени в политиката. Взехме решения, които са жизнено важни за държавата, каза Янков. Българският парламент винаги ще има работа. Сега трябва да изведем най-важните приоритети пред българската политика. Тезите, че парламента е изчерпан, че правителството се е изчерпало не са верни. Цялата политическа система има нисък рейтинг, разкри той. За пръв път в българската история се случва мнозинство да се откаже от властта, за да може да има по-качествена власт. В момента никой не иска оставка на правителството. Просто ние показахме нов морал, категоричен беше Янков. Механизмите за избор на еврокомисар трябва да бъдат прозрачни и той да бъде припознат от хората, коментира още той.

Димитър Лазаров също коментира вчерашното заседание при президента. След една година протести и искане за оставка на това правителство, най-накрая това се случи. Случи се това, което хората искаха. Този парламент не трябва да взима дългосрочни решения. Същото важи и за правителството. Темата за българския еврокомисар също не е маловажна. Има и политики, като здравеопазването, където трябва да се търсят краткосрочни решения, категоричен беше Лазаров. Не трябва да се вменява на ГЕРБ вината, че управляващите не могат да си осигурят кворум. Ние правехме това, което хората искаха. Забравяме как гласуваха хората миналата година и сега на евроизборите. Хората миналата година не приеха конфигурацията на парламента. Те протестираха и искаха оставка. Опонентите ни твърдяха, че ГЕРБ е в изолация, а на евроизборите хората пак гласуваха за нас, допълни той.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1626 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
лъвът

2014.10.19 | 12:28

4
Да подкрепиш ДПС и да направиш коалиция,все едно да си пълен глупак и бос по политиката!

2014.06.18 | 18:41

3
Ако Стоилов, Станишев и този боклук бъдат в следващия парламент ще е последен за БСП!
Калин

2014.06.18 | 11:53

2
Да ви пикая и на новия, и на стария морал!

2014.06.18 | 11:52

1
За какъв морал бълнуват комунистическите изчадия от БСП и партията на мракобесната Държавна сигурност -ДПС ???

Добави коментар

Водещи новини