Правната комисия в НС не се разбра за референдума за изборното законодателство

  • 11 юни 2014 19:29

  • 1218
  • 1
Правната комисия в НС не се разбра за референдума за изборното законодателство
© Булфото

Парламентарната комисия по правни въпроси не можа да стигне до решение по предложението за референдум по изборното законодателство.

То е внесено от инициативен комитет, който настоява за допитване по три въпроса: дали гласуването да стане задължително, да има ли мажоритарен избор на депутати и да се въведе ли възможност за електронно гласуване. С гласовете на ГЕРБ и БСП не се прие предложението, направено от Четин КазакЧетин Казак Четин Хюсеин Казак е юрист и народен представител в 39-то Народно събрание и 40-то Народно, който е председател на правната комисия и депутат от ДПС, за отхвърляне на провеждането на национален референдум, внесен от инициативен комитет с подписка на над 463 хиляди валидни подписа.

Ситуацията по време на заседанието се усложни още повече, след като основните поддръжници на задължителното гласуване ГЕРБ и БСП влязоха в принципно несъгласие за начина на формулиране на решение на комисията. Янаки Стоилов от БСП настоя правната комисия да подложи на гласуване по отделно въпросите, формулирани в искането за провеждане на референдум. С аргумента, че левицата на този етап поддържа само условието за задължителен вот, който обаче трябва да важи за гражданите на територията на страната, но не и за тези в чужбина. Аргументът на Стоилов е, че държавата не може да осигури изборни секции за всички наши сънародници. От ГЕРБ обаче контраатакуваха като поискаха обединяване на въпросите за задължителното гласуване и за електронното гласуване, като с това те смятат, че ще се удовлетвори искането за задължително гласуване.

Предложението на БСП подкрепи "Атака", а предложението на ГЕРБ отпадна с гласовете на ДПС, които отхвърлят като цяло референдума. В крайна сметка Янаки Стоилов настоя комисията да не излиза с решение, като на утрешното заседание на Народното събрание, левицата ще настоява за отделно гласуване на въпросите за промените в изборното законодателство, предаде БНР.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1218 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Тони

2014.06.12 | 08:41

1
Докога партията на турското малцинство ще определя политиката на България?

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини