Миков: Искате повсеместен пожар, сигурно ще го получите (видео+обновена)

  • 11 юни 2014 11:15

  • 9257
  • 33
Миков: Искате повсеместен пожар, сигурно ще го получите (видео+обновена)
©

Днешната дискусия е доказателство, че България е в дълбока институционална криза. Защото сме без ясно разбиране, че избори не могат да се проведат без състав на Сметната палата.

Това заяви от парламентарната трибуна председателят на Народното събрание Михаил МиковМихаил Миков Михаил Райков Миков е съвременен български политик, депутат и председател на 42-то Народно във връзка с днешните ожесточени дебати за членове на Сметната палата.

Без такова разбиране няма смисъл да има въобще Сметна палата. Или вие ще кажете сигурно, че няма смисъл да има Народно събрание, да няма президентство, продължи той.

Миков бе категоричен, че този орган, който съществува от десетилетия, не може да просъществува без хора, които да се чуват в парламента. Това ли е политическият живот и парламентарната дискусия България през 2014, недоумява той.

Такова поведение, по неговите думи, по-скоро отвращава хората, отколкото да печели техните заплати. „Вземете 240 мандата, вие не разбрахте ли, че не може да функционира нито една институция, още повече представителната власт в НС, без участието на всички. Защо смятате, че примерът който давате няма да бъде заразителен“, попита Миков.

Вие днес заплашвате тези хора, утре други ще заплашват тези, които вие избирате. Така ли ще градим държава? Кой ще иска да стане член на институция, която така или иначе се избира от НС? Как ще тежи неговата дума? Как ще се уважава тази институция? Искате финансова дисциплина? Искате контрол при разходване на публичните средства? Не искате това. Искате повсеместен пожар. Сигурно ще го получите“, категоричен бе шефът на НС.

Такъв подход поражда винаги равно по тежест и обратно действие. Сега, спечелили сте европейските избори и миризмата на власт подбужда желанието за триумф, за завземане на институциите, но този триумф е твърде лъжовен. Аз мисля, че към Сметната палата трябва да се отнасяме сериозно, не хората там да слушат поръчките на една или друга политическа партия. Именно затова мандатът й е 7 години, отбеляза Михаил МиковМихаил Миков Михаил Райков Миков е съвременен български политик, депутат и председател на 42-то Народно.

Има и друг подход - освен персоналните заплахи утре да разтурите Сметната палата и той прозвуча във вашите изказвания. Аз мисля, че днес трябва да изберем членове на Сметната палата, особено предвид създалата се предизборна ситуация. Смятам, че никой дори от опозицията, не постави под съмнение професионалните качества, а дори и куража на кандидатите. Смятам, че те ще получат доверие, подчерта Миков.

Той благодари за куража им, защото по-думите му, България има нужда от Сметна палата и те ще носят тази отговорност.

Изказването му обаче породи бурни реакции от страна на опозицията.
„Не го слушайте какво говори. Той е професионален политик. Искахме да ви подадем ръка, да излезете от това блато. Вие не го направихте“, заяви Семир Абумелих от ГЕРБ.

„Неговото изказване няма никаква връзка с днешните дебати. Много бързо започна да работи сякаш е в опозиционна партия. Не му оправи чест на г-н Миков по този елементарен начин да си измие ръцете. Вие не можете да си осигурите кворума, а говорите за това, че депутатите били безделници. Почнахте да се държите все едно падате от някъде“, обяви и Александър Ненков .

Според Веселин Вучков пък „това изказване на г-н Миков прилича точно на самообвинение и самокритика“.

Тук Миков се извини на всички, които са приели думите му лично. „Въпреки голямото ми желание да засилим отчетността на органите, това остава дълг на 42 НС, но то беше дълг и на 41 НС, защото голямата част от докладите са от 2010 и 2011. Това не успяхме да решим заради липсата на ритмичност“, каза той.

Това провокира бившият шеф на парламента Цецка ЦачеваЦецка ЦачеваЦецка Цачева Данговска е министър на правосъдието в кабинета "Борисов 3" от 4 май 2017 г. одо 23 да направи лично обяснение: „Кога разбрахте, г-н Миков, че има институционална криза? Тъжно е и мене ме боли като парламентарист, убеден, че НС днес не е това, което залага дневния ред на обществото. Стигна се дотам да се свиква КСНС, за да се решават проблемите на държавата? Защо не тук? Тази криза е повече от година. Ние сме политически трупове, г-н Миков, заради вас“.

Йордан ЦоневЙордан Цонев Йордан Кирилов Цонев е роден в село Карапелит. Завършва „Икономика и организация на направи процедурно предложение за удължаване на заседанието до приемане на тази точка. Това бе прието, но след приетата след това и 30-минутна почивка.

Последвайте канала на

9257 33

Свързани новини

Коментари 33

Добави коментар

2014.06.12 | 11:33

33
Трябваше ви още време г-н Миков за да си поставите ваши хора и в сметната палата .Това е истината а не че някой иска криза в институциите.Вашата партия направи всичко възможно да смени къде каквото има за сменяне и по този начин да може да спъва работата на следващите след вас.Това не може да е национално отговорно а само начин как да държите властта в ръцете си.

2014.06.12 | 11:33

32
Стига театри !!!!ОСТАВКА!!!

2014.06.12 | 11:33

31
ЛУСТРАЦИЯ: Не могат да се кандидатират за изборни длъжности / от президент до селски кмет/ всички, работили на ЩАТ в апарата на БКП, ДКМС и ДС........... Почти целият ВС на БСП е минал през щатни комсомолски длъжности.
Лекар

2014.06.12 | 11:32

30
За българското общество комсоциалистите са това, което за човешкото тяло са глистите. Паразити - хранят се от него, отделят токсини, причиняват тежки увреждания и застрашават живота му. За отстраняването им има два начина. Радикален - хирургичен и консервативен - чрез лекарства. Напоследък се предпочита втория начин. В обществен план това означава пълна лустрация.

2014.06.12 | 11:32

29
Другари, направихте ли си добре сметката? Защото кръчмарят я носи. Че за 70 години много ядохте, пихте и черпихте мечката.

2014.06.12 | 11:02

28
Искаме да не ти гУедаме повече каУния пиУянски и сеУски сурат и ще го получим, със сигурност! :))))))))
БОЗДУГАН

2014.06.12 | 11:02

27
Всяко управление , ако не изпълнява ПЛАНЪТ СИДЕРОВ ще бъде продължение на досегашната 25 г. политика на унищожение на българите : ограбване , емиграция , мизерия , безработица , ТУРЦИЗАЦИЯ , циганизация и европедерастия ! САМО АТАКА !
125

2014.06.12 | 11:02

26
видя се кои сваля правителства тикви...доидоха американските господари да си сложат пак тиквата
125

2014.06.12 | 11:01

25
ДПС = гроб = барекоф= деформаторски блок = слуги на американо-4ифутската сган!!!
Луд Гидия

2014.06.12 | 11:01

18
Родения тъпанар умира като тъпанар ,само ,че по-голям.

2014.06.12 | 11:01

24
МИКАТА ЗНАЕ, ЧЕ СУТРИН ПОЖАР СЕ ГАЗИ НАЙ-ДОБРЕ С МЪТЕНИЦА.

Добави коментар

Свързани видеа

Свързани галерии

Водещи новини