Проф. Близнашки: Предсрочните избори ще са исторически

  • 11 юни 2014 07:52

  • 1921
  • 3
Проф. Близнашки: Предсрочните избори ще са исторически
©

Не е възможно да се проведат избори до края на юли, без да се измени Изборният кодекс. Такива промени пък биха отнели минимум една-две седмици. Това каза в сутрешния блок на Нова телевизия специалистът по конституционно право проф. Георги Близнашки. Президентът има техническата възможност да забави нещата, добави той.

По думите на експерта предсрочните избори ще бъдат исторически, с голямо значение за бъдещето на страната. Затова бих искал да призова политиците да не драматизират ситуацията и да не съкращават законовите процедури за провеждането на предсрочния вот, коментира проф. Близшки.

Друг специалист по конституционно право - проф. Екатерина Михайлова, също обясни ситуацията, като каза, че срокът за насрочване на избори е 60 дни, но след разпускане на парламента. До момента все още нямаме дори оставка на кабинета, припомни тя. След оставката на правителството президентът трябва да направи консултации и да даде мандат на най-голямата парламентарна група. Тя трябва да каже в 7-дневен срок ще излъчи ли кандидат за министър-председател. Ако не се състави правителство, мандатът се дава на втората по численост парламентарна група. Ако и не тя не състави правителство, мандатът се дава на третата или четвъртата политическа сила в парламента – президентът решава на коя. Ако и тази партия не излъчи правителство, едва тогава се разпуска Народното събрание и се преминава към следващите процедури, които водят до насрочване на дата за предсрочни избори, обясни проф. Михайлова.

И двамата експерти бяха категорични, че не може да се мине без служебно правителство преди предсрочните избори.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1921 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Nie

2014.06.12 | 11:01

3
Лизача Близнашки пак лиже задника на силния на деня.

2014.06.12 | 11:01

2
Ние се радваме на пресрочните, ама тези свини каква държава оставят, ще теглим много!
гошо

2014.06.12 | 11:01

1
Близнашки е истински експерт на поръчковите референдуми и смукането на задниците на мафията/ББ и ЦЦ/.

Добави коментар

Водещи новини