Стойнев: "Южен поток" изглежда по-скоро необратим като европейски проект

  • 09 юни 2014 09:59

  • 5219
  • 36
Стойнев: "Южен поток" изглежда по-скоро необратим като европейски проект
© Булфото

„Южен поток” изглежда по-скоро необратим като европейски проект. Въпросът е не дали, а как точно да бъде реализиран. Това се посочва в позицията на министъра на икономиката и енергетиката Драгомир СтойневДрагомир Стойнев Драгомир Велков Стойнев е роден на 6 май 1976 г. в Триполи, Либия. Той е икономист, възпитаник на, във връзка със спирането на проекта „Южен поток” докато процедурата не се синхронизира с Европейската комисия.

„За една година изпълних своята задача и придвижих проекта „Южен поток” на ново ниво. Вече никой не поставя под въпрос реализацията на проекта „Южен поток” и необходимостта от проекта Южен поток. В рамките на ЕС благодарение на усилията ми има консолидирана позиция „за” проекта на министрите на енергетиката, през които минава трасето – Унгария, Австрия, Хърватска, Словения, Италия. Ние ще я препотвърдим по време на Съвета по енергетика в Люксембург в края на седмицата. Комисарят Йотингер чрез тази обща позиция бе ангажиран да преговаря с руската страна не дали, а как да се реализира проекта. Това беше ефективният ход - обща позиция „за” „Южен поток” и отстояването му чрез ЕК. Само отделни усилия на страните не биха били достатъчни. Доколкото има информация в Китай, представителите на САЩ, казват „по-малко руско участие в проекта” и виждат проблем единствено в контекста на изпълнителя. В същото време в България общественото мнение е категорично за проекта – 64% от българите го одобряват”, обясни министърът.

„Ако гледаме на ситуацията стратегически и без емоции – проектът „Южен поток” изглежда по-скоро необратим, което е важното и за Европа, и за България. В момента споровете са концентрирани върху това как точно да бъде реализиран този европейски проект. Убеден съм, че те ще намерят своето решение, включително и в широк политически контекст. Това се отнася и за българската част на трасето, където въпросите са по-скоро юридически. По тях се работи. Европейски експерти ще бъдат в София по темата за законодателните промени за морската част в края на седмицата. Вече са готови и първоначалните правни аргументи на българската страна в отговор на писмото на ЕК относно провеждането на търга, Междуправителственото споразумение и статута на компанията „Южен поток. Не виждам разминаване с изразеното от премиера – ние наистина много активно работим за затваряне на откритите въпроси с ЕК, т.е. не сме се отказали от реализацията на проекта. Когато пристигна в България ще имаме подробен разговор, в който да се информираме по темата, особено с оглед на предстоящия Съвет по енергетика в Брюксел. Аз бях първият, който поиска консенсус между политическите сили по темата „енергетика” и стратегическите проекти, по които работим, за да има устойчивост и в следващи управления. Въпросът е до колко те са готови безпристрастно и без партийни амбиции да водят този диалог”, се посочва още в позицията на Драгомир СтойневДрагомир Стойнев Драгомир Велков Стойнев е роден на 6 май 1976 г. в Триполи, Либия. Той е икономист, възпитаник на.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
5219 36

Свързани новини

Коментари 36

Добави коментар

2014.06.10 | 13:39

36
От теб по голям идиот има ли ? Каде са ти залежите бе маймуно проста ? Искаш да се добива шистов газ та да се замърсят и без това наситените с нитрати подпочвени води ? И то ще ги разработват чужди фирми , пак с 1% девиденти ! Да ви е...... м...... тъпани неини !
Идиот

2014.06.10 | 00:44

27
Аз да питам без Южен поток откъде ще взимаме газ? И то при положение, че Украйна няма да се издължи на Газпром и ще спрат газа отново. Откъде ще взимаме газ? От съветска република го обърнахме на американска колония!
AJ4A

2014.06.10 | 09:32

35
ИДИОТ - наистина си такъв!!!! На България не й трябва руския газ, защото си има достатъчно залежи, коиот нито едно про-руско правителство, управлявало досега, не поиска да разработи, за да сме зависими от Русия и уж заради българските национални интереси, да служим за безплатен транспортен коридор на руските стоки към западните пазари!!!! Още 5 години без Южен поток и Русия е мъртва, ура, ура, ура!!!!

2014.06.10 | 09:15

34
Няма да има южен поток, насрахте ли се комунисти и предатели- ссср'офили! :)))))

2014.06.10 | 01:23

33
neshttasnik ostavka

2014.06.10 | 01:23

32
Другарю Пелтеков, необратимо е сгромолясването на комунизма. Насрани сте до ушите.
Георги

2014.06.10 | 01:23

31
Този малоумник е за затвора.
АНОНИМЕН

2014.06.09 | 22:37

21
ТЕЗИ ОТ АМЕРИКА ИСКАТ ДА ОГРАБВАТ СВЕТА И НАРОДИТЕ.КОИ СА ТЕ .ТОВА СА БОКЛУЦИ И ПРЕСТЪПНИЦИ И ЗА НИЩО НЕ СТАВАТ.ТАКИВА НЕ ТРЯБАВ ДА СЪЩЕСТВУВАТ ПО ЗЕМЯТА.ТЕ САМИ СИ МИСЛЯТ,ЧЕ СА КОИ ЗНАЕ КАКВИ,НО ТЕ СА БАНДИТИ И ПРЕСТЪПНИЦИ И НЯМА МЯСТО ЗА ТЯХ НИКЪДЕ ПО СВЕТА.
AJ4A

2014.06.10 | 01:23

30
И как те ограбиха точно теб - полуграмотния мързелив комунистически олигофрен???
1234

2014.06.10 | 00:46

29
АБЕ ТУЙ БЪЛГАРИНА НАИСТИНА СТЕ МНОГО АМА МНОГО ПРОСТ НАРОД .ДОКОГА ЩЕ ТЪРПИТЕ ДРУГИ ДА ВИ УПРАВЛЯВАТ БЕЗ ДА ИМАТЕ ОБЛАГИ ОТ ТЯХ.ЕДНО ВРЕМЕ СССР ВИ КОМАНДВАШЕ АМА ВИ ДАВАШЕ НЕФТ ,ГАЗ,РУДА И ДР.И ВИ ВЗЕМАШЕ ВСИЧЧКО КОЕТО ПРОИЗВЕЖДАХТЕ.ЦЯЛА БГ РАБОТЕХТЕ ЗА РУСИЯ.СЕГА САЩ И ЕС ВИ КОМАНДВАТ И ВИ ПОДХВЪРЛЯТ МИЖАВИ ТРОХИ КОЛКОТО ДА НЕ УМРЕТЕ ОТ ГЛАД.ЗАСЛУЖАВАТЕ СИ СЪДБАТА НА ВИНАГИ ПОРОБЕН НАРОД.ВСИЧКО ПРИ ВАС ТРЯБВА ДА ПРЕМИНЕ ПЕЗ РЕФЕРЕНДУМИ.БЕЛЕНЕ, АЕЦ БЛОКОВЕТЕ,ЮЖЕН ПОТОК.НАРОДА ВИ КВОТО КАЖЕ ТОВА ТРЯБВА ДА СТАВА.НАРОДА ДА РЕШАВА А НЕ ОНЕЗИ В БРЮКСЕЛ
ДЯДО КОЛЕДА

2014.06.10 | 00:45

28
А БЕ ТЕЗИ КОМУНИСТИЧЕСКИ ИСЧАДИЯ И ПСИХИЧНО БОЛНИ СИДЕРАСИ НЕГИ ЛИ УВОЛНИХМЕ ВЕЧЕ КАК ПЛЮЯТ БЕЗ ДАИМ СЕ ПЛАЩА
Бойко ТИКВАТА ,шеф на ГЕРБ,ох,ох,ох!

2014.06.09 | 22:40

26
Нямъл съм бил програмъ ? Имам ве , имам прорамъ ! Шийба , ши дигам токъ , ши грая мачлетъ , ши ям , ши зимам манги , ши ви прая уфчари ! Малку лий ?!

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини