ДПС е големият печеливш от последните пари за регионите

ДПС е големият печеливш и при последното раздаване на пари от фонда за развитие на регионите - от Министерството на инвестиционното проектиране, което бе създадено именно по настояване на движението.

12 са селата и градовете, управлявани от кметове на ДПС, които получават пари по програмата за благоустрояване на малките населени места. Сред одобрените проекти са само 5 населени места, управлявани от БСП, и 4 с кметове от ГЕРБ или подкрепени от партията. Сред щастливците е независимият, но подкрепен на последните избори от БСП кмет на свищовското село Царевец. С един проект е класирана Павел баня, чийто кмет в момента е подсъдим. Инвестиционното министерство получи малко над 6.3 млн. лв. от кабинета по публичната инвестиционна програма "Растеж и развитие на регионите". По нея кабинетът раздаде 500 млн. лв., като за 289 млн. лв. директно кандидатстваха общините. Класирането на общинските проекти предизвика скандал и обвинения в непрозрачност. 60% от парите за общините отидоха при кметове на БСП и ДПС, като там левите общини имаха превес. Инвестиционната програма на кабинета се проверява в момента от Сметната палата заради съмнения за липса на прозрачност и на ясни критерии. Отделно петима кметове водят дела и в съда, информира в. Сега.

Интересът към скромната сума, отпусната на Иван ДановИван Данов Проф. д-р арх. Иван Евгени Данов е роден на 6 юни 1957 година в град София. В периода 1978-1983 г. учи, бе огромен - подадени бяха 237 проекта за близо 78.5 млн. лв. Класирането бе публикувано в края на миналата седмица, а загубилите проекти не са публични. Според критериите на МИП обектите трябваше да са евтини - между 150 хил. лв. и 450 хил. лв., както и да могат да се реализират бързо - за максимум три месеца. Общините се състезаваха за финансиране в две категории - със и без готови проекти. Идеята бе да се подпомогнат бедни и изостанали населени места.

По програмата на МИП ще се ремонтират основно улици и тротоари. Любопитно е, че кърджалийското село Чорбаджийско (ДПС), което вече получи при първото раздаване над 330 000 лв. за ремонт на улици, сега получава още 285 000 лв. от инвестиционното министерство за същото. Друга община, управлявана трайно от ДПС - Джебел, пък е троен печеливш. След като кабинетът й даде близо 2 млн. за ремонт на административна сграда и улуци, а спортното министерство подкрепи села от общината за футболни игрища с 264 000 лв., сега тя получава над 440 000 лв. за благоустрояване на междублокови пространства на два квартала. Единият квартал вече е взел 100 000 лв. за същото от кабинета. Три села във Велинградско, управлявани от кметове на ДПС, също получават пари за асфалтиране на улици - Света Петка, Драгиново и Пашови. Те печелят общо над 805 хил. лв. Област Шумен получава 283 хил. лв. и за още две села с кметове от ДПС - за енергийната ефективност на детската градина в с. Ясенково и за основното училище в село Изгрев. Двете села са в община Венец (ДПС), която вече взе помощ за спортни площадки.

Ямболската община Болярово (БСП) получава 450 хил. лв. за ремонт на къщата музей на Стефан Караджа и парка около нея. Плевенската община Искър (БСП) взема 450 хил. лв. за ремонт на улици и тротоари, след като вече кабинетът й отпусна над 700 хил. лв. за детски и спортни площадки. За реконструкция на тротоарите в село Малка Арда (БСП) се дават 434 хил. лв. Община Летница (Ловешка област), която също се управлява от кмет от БСП, взема над 283 хил. лв. за ремонт на улици. От кабинета Летница получи и 100 хил. лв. за канализация. В шуменското село Царев брод (БСП) ще бъде обновено читалището "Напредък 1920" с 236 000 лв.

Варненската община Ветрино (ГЕРБ) получава 344 хил. лв. за изграждане на детски площадки и рехабилитация на зелени площи. Русенското село Щръклево, където също управлява човек на Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г взема над 351 хил. лв. за ремонт и благоустрояване на централната улица и околностите й. Казанлъшкото село Хаджидимитрово, също на ГЕРБ, получава 230 000 лв. за улици. Село Бата, община Поморие, управлявано от кмет социалдемократ, подкрепен от ГЕРБ, ще има 224 000 лв. за централен парк.

В класирането има и шест одобрени резервни проекта, които отново са на общини на ДПС и БСП. Най-силно впечатление прави този за ремонт на площада на видинското село Неговановци, оценен на близо 307 хил. лв. Кметът на селото се е явил като независим на последните местни избори. Сред чакащите е проект за обновяване на парковете в три села в община Аксаково за общо 439 хил. лв.

Коментари

  1. 2014.06.03 | 17:37
    ДПС винаги са били големия печеливш. Но доброто нещо е, че влачат БСП в блатото, а това е добре.
  1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Политика

още

Анкета

Одобрявате ли наложеното вето от страна на България за членството на Северна Македония в ЕС?

Одобрявате ли наложеното вето от страна на България за членството на Северна Македония в ЕС?

Избрано от Интернет