Вигенин: Италия ни подкрепя за Шенген

  • 23 май 2014 20:56

  • 1478
  • 11
Вигенин: Италия ни подкрепя за Шенген
© Булфото (архив)

Министърът на външните работи Кристиан ВигенинКристиан ВигенинКристиан Вигенин е роден на 12 юни 1975 г. в гр. София. През 1993 г. завършва 91-ва Немска езикова гимназия,, който е на посещение в Рим, се срещна днес с италианския си колега Федерика Могерини, съобщи пресцентърът на външно министерство.

Двамата обсъдиха широк кръг от въпроси, като бяха единодушни, че отношенията между Италия и България се развиват възходящо през последните години. Стремежът е да се засили не само икономическото сътрудничество, съвместните участия в различните формати, а и да се координират политиките на двете страни,  особено в рамките на ЕС. Подчертано бе, че са налице много общи позиции - по отношение на разширяването на Съюза, по въпроса за  политиката на съседство - както към Южното Средиземноморие, така и към партньорите на Изток.

Потвърдени бяха и сходните позиции по кризата в Украйна и по развитието на отношенията на ЕС с Русия. "Ние много разчитаме предстоящите в неделя избори за президент на Украйна да преминат така, че избраният държавен глава да получи международна  легитимност, да бъде неоспоримо неговото право да представлява Украйна както навън, така и вътре в страната - това безкрайно ще облекчи започналите дискусии за конституционната реформа, за правата на регионите, за стабилизирането на политическата и  икономическата ситуация", подчерта Вигенин след срещата. Двамата министри се съгласиха, че при положително развитие в Украйна на дневен ред ще дойде и необходимостта от постепенна нормализация на отношенията между ЕС и Русия.

Препотвърдена бе общата подкрепа на двете страни за Трансадриатическия газопровод и за Южен поток. Двамата министри  заявиха, че Италия и България ще работят заедно и по Коридор 8, като италианската страна пое ангажимент да засили политическата си подкрепа за неговата реализация. Могерини и Вигенин заявиха, че е време да се отдели по-голямо внимание на връзките  Изток-Запад, тъй като до момента приоритетно е развивано направлението Север-Юг.

Във връзка с италианското председателство през втората половина на годината бяха обсъдени две важни теми от двустранен  интерес. Това е преди всичко политиката на ЕС по отношение на миграцията. Двете страни имат в тази област много общи интереси  и ще работят заедно по идеите за споделяне на отговорността от всички страни-членки на ЕС, за да не пада основната тежест върху страните по южните граници на Съюза.

Италия подкрепя напълно нашето желание да станем част от Шенгенското споразумение, налице са всички основания през есента такова решение да бъде взето. Федерика Могерини заяви, че Италия е готова да подкрепи включването на този въпрос в  европейския дневен ред.

Министър Кристиан ВигенинКристиан ВигенинКристиан Вигенин е роден на 12 юни 1975 г. в гр. София. През 1993 г. завършва 91-ва Немска езикова гимназия, даде висока оценка на вчерашната среща между представители на българския и италианския бизнес в седалището на Конфиндустрия (Всеобщата конфедерация на италианската промишленост), в която участва българският  вицепремиер Даниела БобеваДаниела Бобева Даниела Николова Бобева е икономист. Доктор на науките. Родена на 8 септември 1958 г. в София.. От двете страни бе изразено желание за по-нататъшно нарастване на икономическия обмен между България и Италия.

Двамата министри очакват позитивният дух в отношенията между двете страни да бъде затвърден на предстоящата на 28 май среща  между премиерите Матео РенциМатео Ренци Матео Ренци италиански политик. Ренци е роден на 11 януари 1975 г. във Флоренция. Задръшва и Пламен ОрешарскиПламен Орешарски Доц. д-р ик. Пламен Василев Орешарски е български финансист, преподавател и политик. Роден е на 21. Могерини прие отправената от министър Вигенин покана да посети България.

От българска страна в срещата участваха посланикът на България в Италия и Република Сан Марино Марин РайковМарин Райков Марин Райков е министър-председател и министър на външните работи на България от 12 март до 29 май,  генералният директор по европейски въпроси в МВнР Андрей Техов и началникът на кабинета на министъра Росен Руфев.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1478 11

Свързани новини

Коментари 11

Добави коментар

2014.05.25 | 07:52

11
последно сбогом сидерасти

2014.05.24 | 23:48

10
Но аз не ви подкрепям.

2014.05.24 | 23:48

9
Какъв Шенген бе моето момченце? Виж се само какъв келеш си. Шенгена е за развити и напреднали държави, а не за изостанали като България. Като влезем в Шенген и после ще се чудиш защо бедните държави ще трябва да помагат финансово на богатите държави.
Хох

2014.05.24 | 23:47

8
Педераст за външен министър...Много хитър комунистически ход !
123

2014.05.24 | 17:27

1
е кво нали са важни европейските ценности

2014.05.24 | 23:47

7
Аз пък не подкрепям България за шенген, случката с бежанците е показателна защо.
ghgh

2014.05.24 | 23:47

6
другарю Вагинин ти си долен червен боклук
versaux

2014.05.24 | 23:46

5
От къде се пръкнахте не знам, но всички Ямболлий в това правителство се оказахте с обратни резби или дрисльовци ! ! ! !
rossen4i4o

2014.05.24 | 18:54

4
интересно е как палячовци търсят международна легитимност за да утвъртдът грабежа над народа си , листи пълни с протежета на банкери и бизнесмафиотски сдружения , трагично е когато такива личности Си гласуват ;закони; и ползват силовата система за собствена облага
Педалска държава

2014.05.24 | 18:54

3
Педераст мамин убавец.Ама как ти отиват тез очилца само кат на онзи педал Елтън Джон.

2014.05.24 | 18:54

2
KAK NJAMA DA NI PODKREOJA NALI DROGATA TREE DA SE DVIJI V PRAVILNATA POSOKA I MULETATA DA SURNAT ZA JULTI STINKI

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини