Ангел Найденов подписа меморандум с ОССЕ за унищожаване на запаси от ракетно гориво

  • 22 май 2014 14:17

  • 1262
  • 2
Ангел Найденов подписа меморандум с ОССЕ за унищожаване на запаси от ракетно гориво
© Булфото

Министърът на отбраната Ангел НайденовАнгел Найденов Ангел Найденов е предложен за министър на отбраната.   Найденов е избран за народен и генералният секретар на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) Ламберто Заниер подписаха днес във Виена Меморандум за разбирателство между ОССЕ и правителството на Република България за унищожаване на запаси от ракетно гориво, съобщиха от пресцентъра на Министерството на отбраната.

Участието на министър Найденов в подписването на документа беше оценено високо от представителите на ОССЕ като израз на неговата лична ангажираност към решаването на проблема с остарелите ракетни комплекси, криещи рискове за околната среда и човешкото здраве. По време на официалната церемония той изрази задоволството си от ползотворното сътрудничество между България и ОССЕ и финализирането на Меморандума.

Министър Найденов приветства политиката на ОССЕ в областта на малките оръжия и леките въоръжения и създадените механизми в помощ на държавите-участнички за справяне с излишните боеприпаси. Това е сериозен проблем за много страни в Европа, особено на фона на намаляващите военни бюджети. Активната политика на ОССЕ в тази област значително допринася за намиране на правилните решения и укрепване на доверието и сигурността в евроатлантическата зона на сигурност.

Ракетните горива са особено токсични и взривоопасни и съхраняването им представлява заплаха от екологичен и хуманитарен характер за здравето, живота и имуществото на хиляди хора. Страната ни не разполага с достатъчен капацитет да извърши самостоятелно унищожаването на запасите от тези продукти в съответствие с техническите норми и изискванията по отношение на опазването на околната среда. Очаква се това да се извърши извън територията на Република България.

С подписването на Меморандума бяха поставени правните основи за реализирането на проекта, който ще бъде осъществен с финансовото, техническо и административно съдействие на ОССЕ.

В рамките на посещението си във Виена министър Ангел НайденовАнгел Найденов Ангел Найденов е предложен за министър на отбраната.   Найденов е избран за народен се срещна и с Томас Вухте, ръководител на звеното за противодействие на тероризма към ОССЕ. Двамата обсъдиха предложението от страна на звеното страната ни да домакинства няколкодневен семинар за обучение на български експерти по антитероризъм от различни ведомства. Идеята е обучението да се фокусира върху гарантирането на човешките права и върховенството на закона в борбата с тероризма. Предложението е семинарът да се организира по проект, финансиран изцяло от ОССЕ, а българската страна да се ангажира с домакинство и експерти, които ще се включат във форума. За участие в подобни семинари ОССЕ предоставя списък от експерти, които са с доказан професионален опит на световно ниво.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1262 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2014.05.23 | 06:59

2
то па останали още за унищожаване бе.....
KYKY

2014.05.23 | 06:59

1
ЕТО ЕДНО ХУБАВО НЕЩО КОЕТО М.О.ИЗВЪРШВА.

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини