БСП: ГЕРБ плаща асфалта по магистралите с парите за здраве

  • 08 септември 2011 13:04

  • 891
  • 1
БСП: ГЕРБ плаща асфалта по магистралите с парите за здраве
©

С натрупаните над 1,4 млрд. лв. от здравни вноски на българите, които миналата година бяха национализирани и се вляха във фискалния резерв, е плащан асфалт. Това заявява пред “Труд” червеният депутат д-р Евгений Желев.

Социалистът припомни, че по закон санитарният минимум за фискалния резерв не трябва да е по-малко от 4,3 млрд. лева. “Ако към него се прибавят национализираните над 1,4 млрд. лв., то резервът не следва да е под 5,7 млрд. лева. Само че той е падал доста под тази сума, следователно парите за здраве наистина са харчени за други цели!”, каза д-р Желев. Той и колежката му Мая Манолова ще искат утре точна сметка от вицепремиера и финансов министър Симеон Дянков къде отидоха целевите средства за здраве на българина.

Според други депутати от опозицията, пожелали анонимност, само с вливането на вноските във фискалния резерв е било възможно да се реализират инфраструктурните европроекти на управляващите.

Д-р Желев и Мая Манолова откриха също разминаване в отчета по изпълнението на бюджета на здравната каса за 2010 г. Когато институцията го изготвила, в точка 4 чиновниците й записали, че има “реализиран излишък в размер на 556 млн. лева”. С писмо до здравния министър Дянков пише нов проект на отчета. “Според него точката с 556-те млн. лв. трябва да се заличи”, добави д-р Желев.

Проверка на “Труд” показа, че тези близо половин милиард лева са част от здравните вноски на българите, които в края на миналата година се вляха във фискалния резерв на държавата след решението на Народното събрание. Освен излишъка от 556 млн. лв. за 2010 г. в резерва влязоха и над 850 млн. лв., трупани за здраве от 1999 г.

Последвайте канала на

Novini.bg
891 1

Коментари 1

Добави коментар
Жал

2011.09.09 | 00:44

1
Като вече сме толкова болни,че ни се мре поне да имаме къде да легнем.Само,че вземете намалете нафтата,че може да чакаме дълго време за ТИР.

Добави коментар

Водещи новини