Георги Първанов поиска подкрепа от Унгария за членството в Шенген

  • 08 септември 2011 12:48

  • 1312
  • 5
Георги Първанов поиска подкрепа от Унгария за членството в Шенген
©

Президентът Георги ПървановГеорги Първанов Георги Седефчов Първанов е президент на България през периода 2002-2011 г. През 2002 г. встъпва в е поискал от държавния глава на Унгария Пал Шмит подкрепа на усилията на страната ни да се присъедини към Шенгенското пространство. Българският президент посочи, че традиционно между двете държави има добри приятелски отношения. „Ние сме признателни на Унгария, която първа и особено категорично подкрепи България за членство в НАТО и ЕС”, каза Първанов.

Активният политически диалог между двете страни през последното десетилетие подпомага икономическите отношения, каза Първанов. Той посочи, че има висок обем на стокообмен между двете страни, унгарските инвестиции в България са 1,3 млрд. евро и са образец и пример за перспективни инвестиции. „Аз съм убеден, че през предстоящия бизнес форум в рамките на днешния ден ще може да даде тласък на тези отношения, дори очакваме постигането на конкретни договорености”, заяви Първанов.

Единно е мнението, че кохезионната програма трябва да остане като един от важните лостове по отношение на държави като България, каза той. Двамата президенти са коментирали усилията за стабилизиране на европейската финансовата сигурност, бъдещето на Еврозоната, предприетите мерки в общоевропейски план. „Европа ще бъде силна, ако всяка една от икономиките на съставляващите я държави бъде достатъчно силна”, каза Първанов.

Политиката на укрепване на енергийната сигурност е била друга тема на разговора между държавните глави. „Освен усилията ни, да се реализират повече проекти като „Набуко” и „Южен поток”, аз изразих готовността на България и интереса ни в лицето на Булгартрансгаз да се присъедини към унгарската инициатива за следването на газопреносните мрежи на редица държави, наши съседи, което би било гаранция за недопускане на кризи с природния газ, каквато имаше през 2009 г”, каза Първанов. Той е изразил благодарност за политиката на унгарската държава към българското малцинство там.

Последвайте канала на

Novini.bg
1312 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
evgeni

2011.09.08 | 19:34

5
---- Прикрепено писмо (do Georgi Sedevchov Parvanov) ---- Подател: evgeni slavkov До: press@president.bg, president@president.bg, office@president.bg Относно: do Georgi Sedevchov Parvanov Дата: Четвъртък, 2011, Септември 8 19:32:41 EEST Господин Първанов,като токова милееш за България досега защо не засегна темата за енергийната сигурност,та сега ще и лобраш за шенгенското пространство,пак и от каква позиция ??? Тази "енергиийна" думичка всички знаят с какво се асоциира.Ами темите които сега използваш като повод да не те забравят саществуваха и по интернет дори,та тавоите 152 души президентски и съветници не те ли побутнаха в блаженния ти летаргичен сьн?????Не ,не Георги,хитростта ти и наглостта ти са паралелни,но теб и Бойко ти вярват вече само бабичките ,директора на К1 , Сертов и дядо поп и Путин. Абе Първанов ако си толкова родолюбец,къде ти бе мнението относно темата "Българтабак" ???? Ах ти Георги-Мажоритарний симпатяга такъв,дори и Доган ти завижда на лукавостта ти......
AHMET

2011.09.08 | 18:38

1
ТИ ВЕчЕ НЕ СИ НУЖЕН НА БЪЛГАРИЯ МНОГО КЪСНО СЕ СЕТИ ДА СЕ ИЗЯВЯВАШ
vanko76

2011.09.08 | 19:33

4
Тихо бе еничарин
rewr

2011.09.08 | 18:38

3
Ти пък много знаеш
rewr

2011.09.08 | 18:38

2
Само първанов

Добави коментар

Водещи новини