ЦИК: Изтича срокът за подаване на заявление за гласуване по настоящ адрес (видео)

  • 08 май 2014 15:16

  • 2013
  • 0
ЦИК: Изтича срокът за подаване на заявление за гласуване по настоящ адрес (видео)
© Булфото (архив)

На днешния редовен брифинг на Централната избирателна комисия говорителите на ЦИК Камелия Нейкова и Александър Андреев показаха основния клип, който разяснява как трябва да бъде попълнена бюлетината за предстоящите на 25 май избори за Европейски парламент, предаде репортер на Novini.bg. Беше показана и бюлетината в умален размер.

Стана ясно още, че Комисията е взела решение в 35 държави да бъдат разкрити 165 избирателни секции за евровота. ЦИК е приела и реда и условията за обявяване на данните от екзит пола в изборния ден. Прието и решение за изборните книжа за частичните изори за кметове, които ще се проведат в няколко населени места у нас на 8 юни. Комисията също така е приела и методическите указания за Районните избирателни комисии (РИК), съобщиха Нейкова и Андреев.

Хората, които искат да гласуват на евроизборите на 25 май по настоящ адрес, ако той е в различно населено място от постоянния, трябва да го заявят писмено до 10 май пред кмета на общината, гласи друго важно решение на ЦИК. Заявлението за гласуване по настоящ адрес е необходимо, тъй като по закон избирателните списъци се съставят по постоянен адрес.

Учениците и студентите редовно обучение могат да гласуват в населеното място, в което учат. За тях не е нужно предварително заявление. В деня на вота те ще покажат пред комисията заверена студентска или ученическа книжка.

На 17 май изтича пък изтича срокът за отстраняване на грешките от избирателните списъци - като например сгрешен ЕГН.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
2013 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини