Политолози: Ще има още стрес - тестове

  • 18 май 2011 20:39

  • 448
  • 0
Политолози: Ще има още стрес - тестове
©

Още промени в кабинета прогнозираха политологът Антоний Гълъбов и социологът Кънчо Стойчев пред БНТ. Според тях подобни рокади в правителството нямат пряка връзка с предстоящите избори.

Гълъбов изключва варианта премиерът Бойко Борисов да се кандидатира за президент. Според Стойчев, кандидатурата на Борисов е единствената печеливша за ГЕРБ.

Механизмът за смяна на фигурите в кабинета намалява като цяло тяхната собствена стойност. Зад рокадите се крият нерешени проблеми, които стоят под повърхността, смята политологът Антоний Гълъбов.

"Това изглежда като стрес-тест за кабинета. Очевидно е, че има напрежение, очевидно е, че има неизпълнение на приходите в приходната част на бюджета".

Според социолога Кънчо Стойчев, смяната на няколко фигури в средата на мандата не е нещо изключително, а е валидна за всеки кабинет.

"Нищо чудно да има още смени. Това, което е важно за страната е да има смяна на политиката. Проблемът на ГЕРБ е политиката, която води, това е политика на отказ от реформи", категоричен бе социологът.


"Тази политическа цена ще бъде плащана във времето, министърът на земеделието има същия проблем, свързан с редица напрежения, които не бяха управлявани ефективно. Има поне още 2-ма или 3-ма министри, които имат в досието си като министри подобен тип ситуации", каза Гъкъбов.

Според него, напрежение има в самата структура на кабинета, който е сглобен нестандартно - вицепремиери са министрите на финансите и вътрешните работи.

Никога тези два силни министерски поста не са били натоварени с вицепремиерски функции, така че в техните ресори има недообрани напрежения, недоорганизирани отношения между отделните администрации.

Според Кънчо Стойчев, политическата ситуация е такава, че липсва силна алтернатива на ГЕРБ.

"Левицата не е в състояние в момента да печели президентски избори самостоятелно, тя би се представила прилично, не унизителен резултат, но няма ситуация, в която да спечели избори в момента. Моето лично очакване е, че Бойко Борисов ще играе за президент, има такава логика."

От своя страна Гълъбов заяви, че на тези избори ключовият играч, който ще се намеси в битката БСП-ГЕРБ, може да бъде Меглена Кунева. "Аз нямам никакви колебания, че ако Кунева се яви и стигне до втори тур, тя ще бъде президент на България, втория тур лесно ще спечели, проблемът е как да отиде на втори тур."

В месеците до вота изненади, които ще разбъркат предизборния пъзел, може да има до последния момент.

Последвайте канала на

Десислава Станева
448 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини