Калфин зове Плевнелиев на дебат

  • 07 септември 2011 16:21

  • 840
  • 0
Калфин зове Плевнелиев на дебат
©

Кандидатът на БСП за президент Ивайло КалфинИвайло Калфин Ивайло Георгиев Калфин е роден на 30 май 1964 г. в София. През 1983 година завършва 9-та Френска призова опонента си от ГЕРБ Росен ПлевнелиевРосен Плевнелиев Росен Асенов Плевнелиев е президент на Република България и бивш министър на регионалното на публичен дебат. На пресконференция Калфин каза „Аз съм готов във всеки един момент, в който Плевнелиев реши, че може да застанем и да публично да говорим по важните въпроси.

Според Калфин истинският дебат трябва да бъде за конкретните правомощия на президентската институция и идеите за развитие на страната. По думите му президентската институция трябва да бъде уважавана и конституционните правомощия да бъдат добре познавани. Държавният глава е най-високият пост в една страна.

Държавата не е фирма, тя не иска добро управление, още повече президентът не се занимава с управлението на страната. Президентът трябва да прави политика, да има възможности, контакти и да ги прилага, каза Калфин. Според него най-важните качества, които трябва да притежава президентът не са познанията в една или друга област, а политически компетенции. Държавният глава трябва да има контакти и възможности да налага каузата на България в международните страни „Аз очаквам дебатът да бъде политически”, каза Калфин. Според него в момента България има много малко национални цели.

Основните приоритети на президента, според Калфин, трябва да са свързани с ежедневието на българските граждани. По думите му днес най-важното трябва да бъде подобряването на живота на българските граждани, който е изключително тежък. Здравеопазване, доходи, образование, условия за бизнес, екология са темите, по които трябва да има не само национално съгласие, но и перспектива. Президентът трябва да работи за тези цели и във вътрешен и в международен план. „Очаквам, даже съм нетърпелив г-н Плевнелиев да определи мястото, формата, по който ще започне този дебат”, каза Калфин.

Той посочи, че Плевнелиев само ще спечели, ако някак си се опита да се отграничи от Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г.

Последвайте канала на

840 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини