Вигенин е на посещение в САЩ

  • 29 април 2014 18:37

  • 1708
  • 6
Вигенин е на посещение в САЩ
© Булфото

В рамките на работното си посещение във Вашингтон, свързано с участие в организираните от Атлантическия съвет прояви за отбелязване на годишнините от разширяването на НАТО и ЕС, министър Кристиан ВигенинКристиан ВигенинКристиан Вигенин е роден на 12 юни 1975 г. в гр. София. През 1993 г. завършва 91-ва Немска езикова гимназия, проведе срещи в Държавния департамент и Сената на САЩ, съобщиха от Дирекция "Пресцентър" на Министерството на външните работи (ДПЦ-МВнР).

Със заместник-държавния секретар на САЩ Уилям Бърнс министър Вигенин обсъди перспективата за включване на България в Програмата за безвизови пътувания на САЩ, партньорството в областта на сигурността и отбраната, сътрудничеството в областта на енергийната сигурност. От американска страна бе потвърден стремежът за продължаване на съвместните усилия за изпълнение на критериите от страна на България и премахване на визовите ограничения за българските граждани. От американска страна бе изразена висока оценка за ангажимента на нашата страна за обучение на представители на либийските сили за сигурност, както и за ролята на страната за стабилизирането на Афганистан. Акцент в разговора бе поставен върху ситуацията в Украйна и усилията на ЕС и САЩ за търсене на мирен изход от кризата. Министър Вигенин подчерта, че предвид сериозните потенциални загуби за България и други европейски държави, се надява да бъде избегнато налагането на икономическите санкции на ЕС срещу Русия. От американска страна бе отбелязана необходимостта от внимателен, но същевременно твърд подход спрямо Русия. От американска страна бе засегнат и въпросът за борбата с корупцията у нас. Министър Вигенин подчерта усилията на България в тази сфера като средство за постигане на по-добра икономическа среда и привличане на инвестиции у нас.

В Държавния департамент министър Вигенин проведе среща и с Тина Кайданау, посланик със специални поръчения и координатор по контратероризма на Държавния департамент и посланик Робърт Брадтке, съветник за сътрудничество с партньорите по въпросите на проникването на чуждестранни наемници в Сирия. От американска страна бе дадена висока оценка за равнището на сътрудничеството между правоохранителните органи на двете страни и бе изразена благодарност за партньорството на България в противодействието на тероризма. Ситуацията в Украйна и последиците за сигурността на Европа бяха основният фокус на проведената среща на министър Вигенин със сенатор Карл Левин, председател на Комисията по въоръжените сили в Сената. Двамата изразиха подкрепа за суверенитета, териториалната цялост и стабилността на Украйна и правото на украинския народ сам да определя бъдещето си. Министър Вигенин отбеляза необходимостта от засилване на единството на НАТО, укрепване на трансатлантическата връзка и продължаване процеса на разширяване на ЕС и НАТО, което ще даде допълнителни гаранции за стабилността и сигурността в Югоизточна Европа. Във връзка с налагането на нови санкции министър Вигенин се обяви за прагматичен подход и заяви, че краткосрочните мерки трябва да бъдат балансирани с планиране на по-дългосрочен подход в отношенията с Русия.

Днес българският външен министър ще вземе участие в конференцията "За неделима и свободна Европа". Министър Вигенин  ще участва в дискусионен панел "Укрепване на европейския юг" заедно с министрите на външните работи на Хърватия, Република Македония, Албания и Черна гора.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1708 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар
sila

2014.05.04 | 01:27

6
TOЙ АКО БЕШЕ КОМУНИС НЯМАШЕ ДА Е В АМЕРИКА БЕ СМОТАНЯЦИ!!!! НЕВИЖДАТЕ ЛИ 4Е Е ПУДЕЛ4ЕТО НА АМЕРИКА И ТУР.......?????????

2014.05.02 | 18:21

5
Предателско пе*алче

2014.04.30 | 20:58

4
Оставка

2014.04.30 | 20:58

3
КОМУНИСТ В АМЕРИКА. СМЯХ.

2014.04.30 | 20:58

2
да му вкарат малко акъл че само сърпове и чукове има в картуната си

2014.04.30 | 20:57

1
За инструкции, а?

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини