ЦИК отказа да върне парите на ДСБ за президентския вот

  • 06 септември 2011 15:33

  • 917
  • 2
ЦИК отказа да върне парите на ДСБ за президентския вот
©

Централната избирателна комисия (ЦИК) отказа да заличи регистрацията на ДСБ за участие в изборите за президент и вицепрезидент на 23 октомври 2011 г., както и да възстанови внесения в БНБ безлихвен депозит на партията за участие в изборите, съобщи "24 часа".

Решението подлежи на обжалване в 3-дневен срок пред Върховния административен съд чрез ЦИК.

Централната избирателна комисия счита, че по отношение на първото искане следва да бъде постановен отказ, тъй като в Изборния кодекс не са разписани производствени правила, които да позволяват такова правно действие.

Липсва правно основание за заличаване на регистрацията на политическа партия за участие в изборите за президент и вицепрезидент на републиката извън хипотезата на чл. 83, ал. 5 от ИК. Този случай обаче касае служебно заличаване на регистрация и то само при условие, че партията не отговаря на изискванията на чл. 82, ал. 3, т. 7 от ИК, какъвто не е настоящият казус.

Освен това заявлението на ДСБ е заведено на 2 септември 2011 г. - или 10 дни след изтичане на законово определения срок.

По отношение на второто искане в заявлението за възстановяване на внесения в БНБ безлихвен депозит ЦИК счита, че липсва основание за възстановяване на същия извън хипотезата на чл. 79, ал. 2, т. 1 от ИК, а именно, ако партията самостоятелно е получила не по-малко от 1 на сто от действителните гласове на национално ниво при проведени избори за президент и вицепрезидент на републиката.

В този смисъл липсва правно основание за удовлетворяване на посоченото искане, още повече, че Конституционният съд в мотивите си, в раздел VІ от Решение № 4 постановено по конституционно дело № 4/2011 г. е приел, че депозитът „гарантира сериозността на участието в изборите".

Припомняме, че това решение на ДСБ е свързано със създадения Съюз на десните сили с кандидатура за президент Румен Христов.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
917 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2011.09.07 | 18:42

1
Костов а стига толкова кражби !
Безпартиен

2011.09.07 | 18:42

2
А стига толкова простотии относно Костов ! Като кучетата на Павлов са някои - само при виждане на името му се дават в собствените си храчки и слюнки

Добави коментар

Водещи новини