135 г. от приемането на Търновската конституция

  • 16 април 2014 07:53

  • 1204
  • 0
135 г. от приемането на Търновската конституция
©

Народното събрание ще отбележи 135-та годишнина от Учредителното събрание и приемането на Търновската конституция.

Председателят на Народното събрание Михаил МиковМихаил Миков Михаил Райков Миков е съвременен български политик, депутат и председател на 42-то Народно ще се обърне с приветствие към народните представители и гостите на парламента по повод годишнината. Изказвания ще направят и представители на парламентарните групи.

На тържественото заседание са поканени президентът Росен ПлевнелиевРосен Плевнелиев Росен Асенов Плевнелиев е президент на Република България и бивш министър на регионалното и вицепрезидентът, министър-председателят Пламен ОрешарскиПламен Орешарски Доц. д-р ик. Пламен Василев Орешарски е български финансист, преподавател и политик. Роден е на 21 и членовете на Министерския съвет, висши магистрати, омбудсманът, представители на вероизповеданията в България, членове на дипломатическия корпус, ръководители на държавни институции, представители на местното самоуправление, на академичните среди, на граждански организации, бивши председатели и заместник-председатели на Народното събрание.
Гост на Народното събрание ще бъде Негово Светейшество Патриарх Неофит.

Заседанието ще започне в 10.00 часа.

Преди 135 години - на 16 април 1879 г., депутатите от Учредителното събрание на възстановената българска държава  слагат подписите си под най-важния документ в новата история на България - Търновската конституция. Според историците за своето време тя е измежду най-демократичните в Европа - провъзгласява широки граждански права, гарантира неприкосновеността на човешката личност, забранява титлите, съсловните различия и привилегиите. С нея се узаконяват свободата на словото и на печата, на събранията и митингите, правото на създаване на дружества.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1204 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Свързани галерии

Водещи новини